Правят нов опит да изберат шеф на Столичния общински съвет

Миналия понеделник, на първото заседание в мандат 2023-2027, СОС не успя да избере председател

Правят нов опит да изберат шеф на Столичния общински съвет | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Столичният общински съвет (СОС) ще направи нов опит да си избере председател на заседание от 10:00 часа днес. Това е единствената точка в дневния ред.

Миналия понеделник, на първото заседание в мандат 2023-2027, СОС не успя да избере председател.

За поста "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") предложиха Борис Бонев, "БСП за България" - Диана Тонова. От "Възраждане" номинираха Красимир Гълъбов, а от "Има такъв народ" (ИТН) - Пламен Данаилов. Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

При първото гласуване Бонев беше подкрепен от 23-ма общински съветници, Тонова – от девет, Гълъбов – от осем, а Данаилов – от трима. Имаше четири недействителни бюлетини. Тъй като никой от четиримата кандидати не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници на първото гласуване, между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя ново гласуване. Общо гласувалите втория път общински съветници бяха 44-ма, а недействителните бюлетини - 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова – девет. Така председател не беше избран и при повторното гласуване в понеделник.

В петък от Столичната община съобщиха, че Васил Терзиев кани лидерите на политическите сили за намирането на общи приоритети за съвместна работа в полза на гражданите на столицата и за стартиране на работата на СОС.

От ГЕРБ-СДС няма да отидат на среща с ПП-ДБ(„Спаси София“), заяви в събота по бТВ общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. От ИТН съобщиха, че лидерът на партията Слави Трифонов няма да се отзове на поканата на Терзиев, но ще участва в разрешаването на проблемите на София, посредством общинските съветници на ИТН.

В събота за срещи с кмета в сградата на Столичната община отидоха представители на три от формациите в СОС.

За нас е важно постоянно да търсим това, което ни събира, общите неща, общите политики, които да заложим в бюджета, и едва след като се съгласим за тях, вече да намерим и структурно решение на председател на Общинския съвет, комисии и другите неща, които предстоят, посочи кметът на София Васил Терзиев.

Георги Свиленски от "БСП за България" каза, че още в началото на разговора са заявили на Бонев, че няма да го подкрепят за председател на СОС. Отговорността за това да има председател на Общинския съвет и да започне работа е на партията, която е спечелила мнозинство, добави политикът. Той каза, че кандидатът на „БСП за България“ за председател на СОС ще е Диана Тонова. Ако искат Общинският съвет да заработи, това е част от отключването на проблема. В понеделник, ако изберат Диана Тонова за председател, във вторник Общинският съвет започва да работи, каза Свиленски.

Ясно заявихме, че от нас няма да има подкрепа за председател на СОС. Това е тяхна отговорност да намерят формулата как да заработи СОС, каза общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов и припомни, че имат своя кандидатура за председател – Красимир Гълъбов. Ако някой желае, може да ни подкрепи, добави той. За Борис Бонев конкретно не сме говорили, уточни Николов.

"Синя София" ще бъде дясна опозиция, защото представляваме различни политически виждания и различна идеология, каза лидерът на КОД Петър Москов след срещата с кмета. По темата за това кой да бъде председател на СОС общинският съветник Вили Лилков смята, че решение трябва да се търси между първите сили.

Общият брой на общинските съветници е 61. В СОС са представени седем формации. През миналата седмица Иван Алексиев, общински съветник от „Възраждане“, е напуснал партията, и вече е в качеството си на независим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай