Политолози се хванаха за гушите. Шок за записите и мандата

Смяната на шефовете на службите взриви политическата обстановката

Политолози се хванаха за гушите. Шок за записите и мандата | StandartNews.com

Водещи политолози изпаднаха в горещ сблъсък на мнения за изтеклите записи на разговори в ръководството на "Продължаваме промяната" и отношението на президента Румен Радев към връчения от него вчера втори мандат за съставяне на правителство.

Смяната на шефовете на службите взриви политическата обстановката, обяви политологът Даниел Смилов.

По думите му партиите имат право да искат да бъдат назначени нови шефове на службите. Смилов определи изтеклите записи като милиционерска постановка. Има пренасяне на фокуса от тежките проблеми спрямо такива проблеми, които могат да бъдат разнасяни като дъвка в следващите няколко седмици, смята политологът.

Според Смилов президентът Румен Радев не иска евроатлантическо правителство.

Даниел Смилов добави, че има възможност за съставяне на кабинет, но от ГЕРБ зависи дали ще има евроатлантическо мнозинство. Сега е моментът и трябва да се използва, призова политологът, според когото не е толкова важно дали ще има политически фигури в един бъдещ кабинет или не.

Колегата на Смилов Слави Василев не се съгласи с твърденията. Той повтори тезата на президента Румен Радев, че службите са на държавата, а не на държавния глава. Само ПП искат да сменят ръководителите на службите, защото искат да сложат свои хора, изтъкна Василев.

Той недоумява как държавният глава прави така, че да няма правителство. Василев поздрави бившия съпартиец на ПП-ДБ Радостин Василев за разпространените записи, тъй като "там се казват отвратителни неща". Факт е, че благодарение на Радостин Василев излезе тази информация, която показва българската политическа действителност, доволен е политологът.

Според Слави Василев "ала бала с държавния глава" означавало, че на последните избори ПП се опитали да пакетират Бойко Борисов с Румен Радев.

Той е на мнение, че евроатлантическото правителство се използва като мантра, за да се прикрие, че една от двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ иска да управлява сама.

Социологът Димитър Ганев добави, че ПП със сигурност са в по-слаба преговорна позиция за ротационен кабинет след връчването на втория мандат. В момента ГЕРБ е на ход и в позиция да иска повече, коментира Ганев.

Според него ГЕРБ може да искат да няма политически лица в ротационния кабинет или да имат по-голямо присъствие в един експертен кабинет. Абсолютно всички опции са отворени, включително и опцията нови предсрочни парламентарни избори, посочи Димитър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай