Политолог посочи защо Борис Бонев няма шанс за шеф на СОС

За сложността на ситуацията допринесе и силното противопоставяне в хода на предизборната кампания

Политолог посочи защо Борис Бонев няма шанс за шеф на СОС | StandartNews.com

Източник: БТА

Главният препъникамък в Столичния общински съвет (СОС) е кандидатурата на Борис Бонев. Оттеглянето му не звучеше като примиряване с това, че той няма да е председател. Това каза пред БНР Димитра Воева, политолог от социологическа агенция "Тренд".

"Той беше един от най-острите критици на ГЕРБ и сега е много трудно те да го подкрепят за председател на Столичния общински съвет. Оттеглянето му звучеше повече като закана да види какво могат да направят без него, а не беше смирено оттегляне", разкри тя. 

Според Воева в СОС е по-сложно, защото няма основания да се посочат същите обяснения за влизане в коалиция, каквито се посочват за коалиционното правителство и мнозинство в парламента.

"За сложността на ситуацията допринесе и силното противопоставяне в хода на предизборната кампания, което затруднява сега пренасянето на сглобката от национално ниво в СОС. Блокирана е и възможността за сътрудничество с БСП, тъй като видяхме много критики от ПП-ДБ към Ваня Григорова. Това не изключва възможността да се направи някакъв компромис", обясни тя.

Воева припомни, че в последната година имаше очакване, че местните избори ще разрешат трудната политическа ситуация в страната, но това не се случи.

"Тези избори не излъчиха нито големи победители, нито големи губещи. Това остави възможност всяка партия да прави своя интерпретация. Затова не е изненада, че отново не беше постигнат консенсус в Столичния общински съвет. Още повече, че това не е уникално за СОС. Такива трудности за избор на председател наблюдавахме и в други общински съвети в различни общини в страната", обясни Димитра Воева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай