Политолог посочи най-голямата грешка на преговорите за ротацията

Пресконференциите в неделя вечер в някаква степен са били неразбираеми

Политолог посочи най-голямата грешка на преговорите за ротацията | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Най-голямата грешка, допусната на преговорите за ротацията е, че не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов. Мнението изрази пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.

"Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира целия процес. Много е нереалистично да смятаме, че Борисов няма роля в целия процес", продължи коментара си Соколов за Борисов.

"Взимането на мандата без появата на партийния лидер на ГЕРБ го поставя в ситуацията, в която той е в преговорите, но и не е в преговорите. Когато нещо се обърка, той казва "Не нося отговорност, аз не участвам, ето ги моите дами - те водят преговорите". Но когато има нещо за искане или за извиване на ръце, мисля, че на всички е ясно, че Борисов стои зад това. Няма как да му се потърси отговорност, когато той не е на масата на преговорите и при връчването на мандата. По някакъв начин създава една изкуствена дистанция между себе си и преговорите, която не е реална", разкри политологът.

Той подчерта, че пресконференциите в неделя вечер в някаква степен са били неразбираеми. Според него това е било извиване на ръце от страна на ГЕРБ. Но това, по думите му, не е нещо, което не се очаква от тях или нещо изненадващо по време на преговорите: "Таймингът беше малко неприятен - в неделя вечер в 21 часа да се хвърлят такива димки може би не е най-разумното, но така се извиват ръце. (...) Ако продължава да е такъв тонът - на изнудване, на искане на повече и повече, за да се консумира една власт, не виждам защо да не се отиде в краен случай на избори, макар да не е най-доброто за държавата."

С тази пресконференция в неделя вечер от ГЕРБ казаха, че искат по-голямо парче от пая, коментира Соколов. Той определи това като символична промяна от досегашната преговорна рамка: "Те искат по-активна и по-голяма роля в следващото управление. Когато го направиш в 12 без 5, не боравиш с добросъвестни практики."

Емил Соколов смята, че се върви към подписването на някакво споразумение. Има ресори, които ПП-ДБ не искат да отидават в ръцете на ГЕРБ, отбеляза той. Според него ПП-ДБ не трябва да се съгласява със смяната на Тодор Тагарев като министър на отбраната. Той отбеляза и смяната в Министерството на енергетиката.

"Ако се направят такива кадрови промени, в един момент такъв тип компромиси могат да се пренесат в регулаторите, в съдебната реформа, в службите, а това са големите цели на това следващо управление, което за да може да ги реализира за 9 месеца, няма право на отлагания, протакания и грешки. Компромиси със съдебна реформа, регулатори и служби не може да има", предупреди политологът, като посочи мнението си, че изтеклият списък не е финален. Според него колкото по-бързо се разберат двете страни, толкова по-добре.

По думите му последната социология показва стабилизиране на ПП-ДБ. Но ако се допуснат по-големи компромиси, това може да доведе до спад, изказа мнението си той. По-добре избори 2 в 1 отколкото да се правят компромиси, които трудно могат да се обяснят на хората, категоричен е Соколов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай