Политолог посочи големия проблем на кабинета

Той не е изненадан от падналото с 5% доверие към ПП-ДБ

Политолог посочи големия проблем на кабинета | StandartNews.com

Правителството "Денков-Габриел" може да се задържи по-дълго на власт, но само ако има конкретни резултати - това, което ще постигне кабинетът като реформи, действия, решаване на проблеми. Констатацията направи в интервю за БНР политологът Емил Соколов.

"Ако това правителство работи, то в един момент ще започне да връща доверието на гражданите, защото ще покаже, че съмненията са неоснователни. Ако обаче законодателната програма, която беше договорена, започне да се запъва, ако изпълнителната власт се оплете в дребни проблеми и загуби поглед върху голямата картина, е много възможно този спад да продължи", обясни той.

По думите му синхронът между работещи законодателна и изпълнителна власт може да промени социологията в момента.

Политологът не е изненадан от падналото с 5% доверие към ПП-ДБ, което отчита изследователски център "Тренд". Комуникацията на ПП-ДБ с хората трябва да бъде подобрена, категоричен е той и добави:

"Виждам дефицити в това, че не се обяснява ясно защо и как се взимат някои решения. Също така се позволява на доста вредни наративи да се разпространяват без никаква опозиция. Един от тях е "Пеевски пише Конституция". Да - Пеевски участва в Комисията по конституционни реформи, но така или иначе ДПС има квота в нея. Дали Пеевски участва или друг народен представител от ДПС, то е ясно, че ако Пеевски иска да има някакво влияние в тази комисия, той ще го има. Няма как ПП-ДБ да спрат неговото избиране в тази комисия. Изборът на Пеевски зависи от ДПС. Той в крайна сметка беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и "Възраждане", които се бяха въздържали. Това трябваше да бъде ясно обяснено на хората, но не беше. Никой не им обясни по какъв механизъм Пеевски е избран и да ги увери, че неговото влияние в тази комисия ще бъде минимизирано".

Според него се подценява комуникацията с избирателите и нуждата от това да се разсейват съмнения. Всекидневно трябва да обясняваш на хората защо е важна конституционната реформа и какви стъпки се предприемат в тази посока, смята Емил Соколов.

Другият участник в правителството - ГЕРБ-СДС, са показали, че са много устойчиви на всякакви катаклизми, подчерта той и допълни: "Имаше всякакви спекулации през годините с кюлчета, с "Барселонагейт", стари скандали, които може би ще бъдат съпроводени с нови разкрития, отново са на дневен ред, но не нанасят сериозна електорална щета на ГЕРБ, въпреки че пряко засягат нейния лидер".

Соколов е категоричен, че новото правителство ще има задачата ясно да обяснява всяко свое действие.

За партия "Възраждане" политологът посочи, че в момента тя се превръща в събирателен образ на протестен вот. Другите партии трябва да го съзнават и да работят активно срещу това, изказа мнението си той.

Президентът Румен Радев обича да заиграва със съмненията и притесненията на хората, продължи коментара си той. Според него върви едно продължаващо ухажване към различни кметове от страна на Радев.

"По всичко личи, че Радев се позиционира като алтернативен център на властта, който по всякакъв начин ще се опитва да бъде опозиция на сегашното правителство".

А заявката на Иван Гешев за политическа кариера я определи като несериозна. Обществената памет не е толкова кратка, подчерта политологът Емил Соколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай