Политолог: Готвят ни нещо невиждано досега

Партиите доказаха, че няма да следват сроковете на президента Румен Радев

Политолог: Готвят ни нещо невиждано досега | StandartNews.com

Партиите доказаха, че няма да следват сроковете на президента Румен Радев и е възможно скоро да не се стигне дори до избор на председател на Народното събрание. Това опасение изрази пред НоваНюз политоложката доц. Татяна Буруджиева.

Няма да се състои дежа вю, по подобие на откриването на 48-ото НС, по две причини. Първо, периодът е много по-дълъг и по-различен ще бъде краят, според мен. Предишният път се разправяха три дни и най-накрая се формира една коалиция. Тогава с предложението на БСП бе избран Вежди Рашидов. Сега имаме съвсем друга ситуация. Може би това ще бъде най-дългото заседание, обясни тезата си Буруджиева.

По думите ѝ, за да започне президентът да връчва мандатите, трябва да има избран председател на парламента. „Бързането със свикването на Народното събрание се оказва абсолютно безсмислено. Можеше да се мине на някакви консултации и президентът да подпомогне този процес на разговори. Сега обаче виждаме, че партиите решиха да минат сами към такива разговори. Не знам дали ще се избере кабинет, благодарение на тези разговори между първата и втората политическа сила. Но имам чувството, че се опитват да направят нещо, невиждано до сега. От една страна - да се договорят политиките, законодателната програма и това, което ще прави бъдещото правителство. А от друга страна – това бъдещо правителство трябва да бъде избрано с гласовете на други партии”, каза Татяна Буруджиева.

Според нея дори да произлезе нещо от това, че работните групи между ГЕРБ, ДБ и ПП седнаха на една маса, то ще е с краткосрочен хоризонт. „Едно дългосрочно правителство в рамките на един цял мандат трудно можем да си представим в близките години поради слабостта и немощта на партиите. Виждаме колко малко са техните избиратели. Това ги прави не толкова устойчиви, за да могат да изкарат цял мандат. Това ги задължава да вървят към управление в коалиция и то не само с един партньор”, смята политоложката.

Буруджиева подчерта, че дори мнозинството от около 130 депутати на първите две партии в парламента да изглежда устойчиво – то реално не е такова. „Има разминаване на ценности, въпреки на пръв поглед сравнително сходните приоритети. Ситуацията е странна, защото изглежда че те ще нагласят всички политики, а след това някой друг ще им ги гласува. Партиите, които можеха да подкрепят предложението на ГЕРБ за председател, се въздържаха от гласуване и нещата пропаднаха”, припомни Буруджиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай