Събота,

Плевнелиев: Просветата в обществото трябва да върне достойното си място

От: Администратор -
1239
Плевнелиев: Просветата в обществото трябва да върне достойното си място
A
A
A

София. „Мисия на цялата нация е българската просвета и култура да върне достойното си място в обществото". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещна с ръководството на Съюза на народните читалища по повод Деня на народните будители. В нея взеха участие и представители от двадесет читалища от цялата страна, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Читалищата и държавните институции трябва да споделят усилията си за съхраняване на паметта на нацията, стана ясно от разговорите между участниците на срещата.

Държавният глава и Съюзът на народните читалища обсъдиха проблемите на образователните институции и възможностите дейността им да бъде подкрепена както от страна на местните власти, така и на бизнеса, обясниха от прессекретариата на президентството.

Силните и истинските ценности, каквито за българския народ и общество винаги са били просветителството и културата, ще се запазят във времето. Когато става дума за просвета и за култура, не може да има разделение, каза държавният глава. И продължи с това, че в днешно време читалищата са сред малкото институции, които не губят авторитета си в българското общество.

„Читалището е мястото, където се съхранява стремежът на човека към светлината", каза Дойнов, според когото читалищата са „живата връзка между децата и националния трибагреник, който издигнахме днес". Това каза от своя страна председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Той изтъкна необходимостта от обединение около непреходните идеали на будителите и просветителите от времето на Възраждането.

Благодарение на труда на читалищните дейци незрящи хора от държави по целия свят имат достъп до специализираните електронни книги, които читалището събира от 1994 година. До днес броят им надвишава 9000, каза пред Плевнелиев Спас Карафезов, който е председател на Националното читалище на слепите „Луи Брайл".

Росен Плевнелиев си тръгна от срещата с плакет със стихотворението „Напред!" на Стоян Михайловски. По-рано в петък президентът присъства на тържествена церемония по издигането на националния флаг пред сградата на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" в София.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички