Плевнелиев: Санкциите "Магнитски" не работят, превърнаха се в политически доноси

Системните партии имат своето решение, че Делян Пеевски ще бъде техен говорител. Това е демократично, каза президентът

Плевнелиев: Санкциите "Магнитски" не работят, превърнаха се в политически доноси | StandartNews.com

Санкциите „Магнитски” не работят, те са силно политизирани, превърнаха се в доноси. Това заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в интервю за бТВ.

Установявам за себе си като демократично мислещ човек, че очевидно аргументите, доказателствата, стоящи зад санкциите „Магнитки”, не минават през времето. Когато тези санкции са били налагани, те са били някакъв политически акт, но недостатъчно добре обоснован юридически акт, каза Плевнелиев в отговор на въпрос за председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Къде са доказателствата, попита Плевнелиев. И допълни: „Хайде да върнем назад лентата – Бойко Борисов, то не бяха къщи в Барселона, къде са доказателствата”.

Санкциите „Магнитски” очевидно не работят добре, продължи той. „Видях се с хората, които налагат санкциите „Магнитски” на една международна конференция в Братислава. Те казват: Санкциите не работят. И доказателството за това е фактът, че целят албански политически елит заля Вашингтон и Държавния департамент с доноси един срещу друг”, разказа Плевнелиев. И съобщи: „Сали Бериша с един донос от Еди Рама си отиде”.

Бях свидетел Орбан как прави избори – един страхотен министър-председател, Дюрчани, бе очернен като мегакорумпиран без нито едно доказателство, заяви още политикът.

Държа, когато се налагат тежки санкции, това да не е по доноси, а с доказателства, които да издържат проверката на съда, включително на българския съд, категоричен бе Плевнелиев.

Затова правим тази съдебна реформа в Конституцията. Справедливостта в една държава се гарантира много повече от съда. Съдът е големият печеливш в тази реформа, независимостта му е гарантирана в Конституцията, каза още Плевнелиев.

ДПС е системна политическа партия, фактор в политическия ни живот от самото начало. Ще се радвам, ако има повече системни партии. Можем да посочим още и ГЕРБ, и ДБ, за ПП не съм много сигурен какво е тяхното бъдеще, коментира още Росен Плевнелиев.

Системните партии имат своето решение и са преценили, че Делян Пеевски ще бъде техен говорител. Това е демократично, подчерта той. Плевнелиев посочи, че не е променил отношението си към Пеевски отпреди 10 години.

Но сега Делян Пеевски по един демократичен начин действа като законен представител на една системна партия. Фактите говорят, че налагането на санкциите бе толкова политизирано, че там някъде са проспали по-демократичните устои на санкциите – доказателства, които да издържат в съда, каза Плевнелиев.

ДПС е партия, с която съм работил добре през годините, винаги са подкрепяли европейското и демократично развитие на България. Винаги е можело да се разчита на ДПС и аз им благодаря на това, заяви Плевнелив.

ГЕРБ и ДПС не са едно, но има много сериозни механизми на сътрудничество между тези две системни партии, които имат своето място в бъдещето на България, обобщи той.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иван
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio

Откажи