Плевнелиев хвърли нова порция тежки обвинения към Радев

Година и половина нарушава закона и не свиква КСНС

Плевнелиев хвърли нова порция тежки обвинения към Радев | StandartNews.com

Източник: БНТ

Нов набор от обвинения към президента Румен Радев отправи в интервю за БНТ бившият обитател на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев.

Демонстрацията на едно тежко разделение, когато става въпрос за сигурността на народа, е един акт на изключителна безотговорност. Така Плевнелиев коментира проведените през седмицата срещи в президентството и в Народното събрание за националната сигурност след ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Плевнелиев разкритикува Радев като посочи, че година и половина нарушава закона и не свиква КСНС, който законът го задължава да го свика веднъж на 3 месеца.

"Медиите изострят своето внимание през последните седмици, обществото си казва: Какво става? Държавният глава не спазва закона. Още веднъж по най-арогантният начин вместо да свика КСНС година и половина закъснение при положение, че ври и кипи около нас, по законосъобразен начин той прави точно обратното. Той не спазва отново закона пред очите на хората, като хора частично, но не пълния формат, който законът го задължава", подчерта Плевнелиев.

По думите му разделението между институциите "кани вълка в кошарата". Даде пример с израелската държавност, която в годините е била много тежко разделена, бяха "обезглавени" службите и ръководството на армията и сякаш "ние сме на път да направим същото нещо в България".

Изрази притеснение и съжаление, че в такъв момент нашето държавническо ръководство изглежда по този начин.

"Не може да има два КСНС, не може държавният глава да кани когото си иска и когото си не иска, защото неговото его или защото не му е удобно отново нарушавайки Конституцията и не може да се дублира съвет, който е толкова важен за сигурността на гражданите някъде в Народното събрание или на трето място. Министър-председателят има своя Съвет по национална сигурност и е длъжен да го свиква на месечна база, ако трябва и на седмична база тогава, когато е трудно и тежко", каза бившият президент.

Това, което не разбрах и бях дълбоко потресен беше отново действието на държавния глава, добави Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай