Петков загуби усмивката, властта - без мнозинство

Денят Х за кабинета е приемането на бюджета

Петков загуби усмивката, властта - без мнозинство | StandartNews.com

* Слави Трифонов запали фитила, който избухна в атомна бомба

* Денят Х за кабинета е приемането на бюджета

Ако ви звъни непознат номер, не вдигайте. Кирил Петков си търси министри. Старият виц, роден още със съставянето на кабинета в края на миналата година, отново се завъртя в сряда, когато Слави Трифонов хвърли бомбата, преобърнала всичко в държавата. Лидерът на "Има такъв народ" извади ИТН от коалицията, а министрите - от кабинета. Нарече четворния съюз агония, съобщи, че страната ни има втори външен министър - премиерския съветник Весела Чернева и разкри, че в държавата вече няма пари. Изхарчени са. Само през декември за 9 дни кабинетът прахосал 9 милиарда. 

Слави отвори кутията на Пандора

На фона на апокалиптични картини от зловещ пожар и цунами, под мотото: "Някои неща не могат да бъдат спрени. Ние няма да спрем до тук", лидерът на „Има такъв народ” пусна специално видео във Фейсбук, с което обяви, че слага край на коалицията и на агонията. За броени часове в сряда запаленият от него фитил гръмна в атомна бомба. Кирил Петков светкавично даде пресконференция, на която с блясък в погледа приватизира борбата с корупцията. Обяви, че всеки който не е с него, е мафия. И заплаши, че ще назначи МВР-шефа Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, за да  я излови. Накрая стовари тежко обвинение върху ИТН - министрите напускали властта, защото Гроздан Караджов не получил 3 млрд. лв., за да плати на "гербаджийските" строителни фирми по магистралите. 

Очаквано, хвърленото с лека ръка тежко петно върху ИТН взриви партията на Трифонов 

Не аз искам пари, сумата е гласувана от народното събрание, скочи Караджов. И разкри как при първите протести Асен Василев му казал да започне плащания, а при актуализацията на бюджета парите на ведомството ще бъдат възстановени. А после ги пропуснал в новите разчети.

В четвъртък регионалният министър хвърли оставка и извади стенограмата на МС, която разкри, че никога не е поставял условия за отпускането на средствата. Нещо повече - той и Тошко Йорданов осветлиха семейния подход в управлението на държавата. Петков публично се допитвал по баща си, който бил еколог, от къде да минава магистрала "Струма". Овластеният родител дори се появил на правителствено заседание.

А външният министър Теодора Генчовска съобщи, че в министерството й се пазят паметни записки с гриф "Поверително" от срещите на Кирил Петков с чужди дипломати. С тях премиерът обсъждал как ветото на България за Северна Македония да бъде заобиколено.

Разкритието превърна посещението на еврокомисаря по Оливер Вархеи в индулгенция, а Петков обяви на брифинга си с него, че има 3 условия за вдигане на ветото. Ужасен, комисар Вархеи заяви: "Тъй като отново и отново се връщам, означава че все още няма решение, което много ни фрустрира.".

Усмивките на Петков и Василев угаснаха

Само за 6 месеца Кирил Петков и Асен Василев се превърнаха от най-усмихнатите хора в държавата, в най-мрачните управленци. Втори кабинет на Петков - никога, отсече ИТН. Останалите трима министри на партията - Теодора Генчовска, Радостин Василев и Александър Николов, депозират оставките си в петък сутринта, заедно със зам.-министрите на партията. Това правителство приключва, отсече Тошко Йорданов. 

Нови министри в това правителство няма да подкрепим, категоричен бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И допълни: Следващата стъпка е оставка на кабинета.Няма да ги подкрепим, вот на недоверие няма да внасяме - да се "овъргалят докрай", доволно потри ръце ГЕРБ. Нови избори, обяви "Възраждане. 

Обратното броене на кабинета започна

Сценариите какво следва заваляха един след друг, кой от той по-абсурден. От кабинета излиза Слави Трифонов, министрите ще си остават, опита се да вбие клин в ИТН Борислав Сандов. ГЕРБ и ДПС ще помогнат на Кирил Петков, като не влязат в зала и ремонтът на кабинета мине само с 62 гласа, обяви доц. Наталия Киселова.

Нова бомба хвърли в четвъртък зам.-председателят на парламента Ива Митева, която обяви, че ако ИТН получи мандат за кабинет, ще се опита да направи правителство на малцинството. Оптимистите в парламента видяха в думите й знак за нова широка коалиция и експертен кабинет, който да преведе страната през очакваната продоволствена и енергийна криза. Песимистите заложиха на хипотезата, че новият отбор на Трифонов няма да получи 121 гласа в НС, но ще бъде приет от президента Румен Радев като служебен кабинет със същата задачи.

Денят Х - приемането на бюджета

Каквото и да се случи, едно е ясно промяната не продължава по начина, по който си я представяха Кирил Петков и Асен Василев - с разделителни линии, лепене на етикети, черни списъци, самодостатъчност и високомерие. Войната и обидите в четворната коалиция правят невъзможно оцеляването й. Последното изпитание е бюджетът. Той трябва да бъде приет до 28 юни, ако властта сериозно иска да вдигне пенсиите от 1 юли и да осигури някаква подкрепа за бизнеса и хората. От четвъртък в парламента се говори само едно - Денят Х на оставката е именно 28 юни. След него започва промяната на промяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай