Пенчев: Гражданите да сигнализират в ЦИК и РИК за нарушения на евровота

Пенчев: Гражданите да сигнализират в ЦИК и РИК за нарушения на евровота | StandartNews.com

София. В деня на изборите за Европейски парламент на 25 май гражданите могат да се обръщат към РИК и ЦИК. Това каза националният омбудсман Константин Пенчев в сутрешния блок на БНТ.

Най-вероятно нарушенията на изборите ще са свързани с агитации в самия ден, изтъкна той.

Основните жалби, с които се занимава омбудсманът, са от по-мащабен характер и че основните институции, които са отговорни за нарушенията, свързани с изборите за евродепутати, са Централната и регионалните избирателни комисии, обясни омбудсманът.

Партиите, които са злоупотребили с лични данни в подписките си за регистрация в ЦИК, най-малкото трябва да бъдат порицани, каза още Пенчев. И уточни, че отговорността за откраднатите лични данни не трябва да се търси от крайните изпълнители, които са събрали подписите, а от конкретните партии. Омбудсманът изтъкна, че едва ли ще има сериозни наказания за партиите по случая.

„Няма да се случи изобщо. Не, че прокуратурата не работи, а защото за да хванем това, трябва в списъците, където е употребен моят подпис, има заврънтулка, която се брои за мой подпис, трябва да се назначи експертиза, да се открие кой точно е направил този подпис и това да се направи за всеки отделен случай", допълни той. До следващите избори Законът за личните данни ще бъде значително подобрен, така че да няма повече подобни случаи, надява се Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай