Пеевски и Борисов с ключово предложение за пенсионирането

Законопроектът е подписан от Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски

Пеевски и Борисов с ключово предложение за пенсионирането | StandartNews.com

Източник: БЛИЦ

Репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършили 16 години не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да закупят до три години недостигащ осигурителен стаж със заплащане, предвиждат промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). 

Това показва справка на интернет страницата на парламента.

Законопроектът е подписан от Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски и други народни представители.

Вносителите предлагат за осигурителен стаж при пенсиониране на хора по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачита и времето, което не достига като осигурителен стаж за придобиване право на пенсия по чл. 68 ал. 3 на КСО, уреждащ правото на пенсиониране, но не повече от три години, ако за това време са внесени осигурителни вноски.

В мотивите вносителите посочват, че по отношение на хората, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, разпоредбите на КСО не дават възможност за закупуване на недостигащ осигурителен стаж, което не отговаря на принципите за равнопоставеност, залегнали в Държавното обществено осигуряване.

Те са общовалидни и не е редно една група осигурени да имат право да закупуват недостигащ осигурителен стаж, а други осигурени да нямат тези права, пишат авторите на проекта от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Според тях е налице неравнопоставеност, затова целта на настоящите текстове е тя да бъде коригирана.

Промените засягат увеличение на новоотпуснатите пенсии средногодишно с 200 души, се допълва в мотивите. При положение, че средногодишно право на пенсия придобиват около 90 -100 хил. души, тези около 200 новоотпуснати пенсии не могат да повлияят негативно на бюджета на ДОО, смятат Борисов, Петков, Атанасов, Пеевски и останалите вносители.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай