Първанов: Ген. Радев е безкомпромисна фигура

Първанов: Ген. Радев е безкомпромисна фигура | StandartNews.com

Ден след като партията на Георги Първанов АБВ също застана зад вече одобрения за кандидат-президент от БСП ген. Румен Радев, партийният лидер коментира пред БНТ възможностите за продължително сътрудничество в ляво. 

 Първанов настоя да разсея спекулациите за сътрудничество с БСП в по-далечна перспектива. Той подчерта, че сега целта е спечелването на президентските избори, но се надява с БСП да се срещнат в едно управление след бъдещите парламентарни избори.

Запитан дали сътрудничеството между АБВ и БСП ще бъде в по-дългосрочна перспектива, Първанов заяви: "Искам да разсея спекулациите в това отношение - хоризонтът на това взаимодействие са президентските избори. Не бива някой да се притеснява, че ще бъде изместен в едни бъдещи парламентарни избори от водаческо място, от листите. Твърде вероятно, даже бих казал сигурно, че на парламентарните избори, когато и да са те, ние ще бъдем в два - надявам се еднопосочни потоци, не противодействащи се, противоборстващи се, както беше в предишните 3-4 избора. Сега голямата цел е спечелването на президентските избори, ако това се случи, би могло да отвори вратата и за една много по-голяма промяна в българската политика. Може да се срещнем в БСП не в единна предизборна коалиция за парламентарни избори, но може би - и дано - в едно управление след подобни избори".

Първанов определи номинацията на ген. Радев като "печеливша". "Генерал Радев е не просто компромисна фигура, той е безкомпромисна фигура, със своето поведение, своят професионализъм, държавническо мислене и действие. Той е кандидатурата, която би могла не просто да ни обедини, но да ни доведе и до един наистина добър успех на президентските избори, което е по-важно да бъде един добър президент", каза Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай