Партиите си делят певците за вота

Партиите си делят певците за вота  | StandartNews.com

ГЕРБ стартира с Веско Маринов и "Българе", АБВ с Тони Димитрова

София. Хитовете на известни български певци ще огласят площадите в продължение на един месец. Те са част от предизборната кампания на партиите.

Вчера беше изтеглен и жребият за номерата в бюлетината. По традиция всички политически формации останаха доволни от късмета си.

Партиите си делят певците в кампанията за вота.

Известни бг изпълнители и танцови ансамбли вече ангажирани за старта на предизборната агитация.

Сред първите, които ще открият кампаниите си, са БСП и АБВ. Те са избрали за начало 5 септември, точно месец преди гласуването.

Социалистите ще са в София, а хората на Георги Първанов във Варна. Скромен старт на кампанията ще даде "БСП лява България", научи "Стандарт". Червените се събират в зала 6 на НДК. Няма да има концерт или пищна програма, съобщиха от соц ръководството. Лично председателят на партията Михаил Миков е предложил на своите да дарят парите по откриването на кампанията на бедстващите в Мизия. От "Позитано" 20 умишлено не посочиха точната сума, но "Стандарт" научи, че парите са над 50 000 лв. Веднага след като дадат старт на кампанията в НДК, червените водачи на листи отиват в регионите си. И до края на деня почти като при "мексиканска вълна" БСП ще открие кампанията си във всички региони. Двама млади българи пък имат шанс да станат лица на коалицията. Младежкото обединение в БСП активно търси двойка младежи, чиято снимка от събора на Бузлуджа е направила силно впечатление по време на обсъжданията на кампанията за предстоящите избори. Това съобщи вчера лидерът на червените младежи Вероника Делибалтова. "Момичето и момчето от снимката имат шанс да станат лице на предизборната кампания на "БСП лява България", каза тя. И призовава всеки, който има информация за младите хора на снимката, да се свърже с нея чрез Фейбук.

За разлика от бившите си съпартийци президентът Георги Първанов ще заложи на гласа на бг естрадата Тони Димитрова. Тя ще зарадва феновете си с много известни и обичани песни като "Ах, морето" в Летния театър на морската столица.

В неделя, на 7 септември, ГЕРБ и "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" ще се включат в надпреварата за гласа на избирателя. В "перлата на столицата" зала "Арена Армеец" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов ще съберат съмишленици, с които заедно ще дадат старт на обиколката из страната. За събитието, което вече традиционно се организира там, ще дойдат почти 15 000 поддръжници на генерала от цялата страна. Някои от тях дори вече се заканиха в мрежата, че ще бъдат облечени с тениски с лика на Борисов. След като Генерала и ръководството на партията отидат в залата, ще се включи и забавната програма. Ансамбъл "Българе" ще забавлява хората в залата. На събитието ще пее и Веселин Маринов. Очаква се той да зарадва феновете си с песента "За теб, България". От управата на ГЕРБ чакат лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол да се включи в откриването на кампанията. Борисов и Цветанов пък са подготвили 15-минутни речи, с които ще запознаят избирателите с акцентите в управленската си програма. Председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер ще се включи в кампанията на партията на 12 септември, когато заедно с Борисов и Цветанов ще посети Благоевград. Традиционно от ГЕРБ са приготвили пликчетата в подаръци за своите последователи. По същото време отново в столицата коалицията от партии "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" ще открие кампанията в "Зала България" на Софийската филхармония на 7 септември. Патриотите обаче все още уточняват каква ще бъде програмата.

Десните под Царевец на Съединението

Коалиция ДЕСНИТЕ стартират кампанията си в Деня на Съединението на България - 6 септември. И ще тръгнат официално на избори под Царевец. Във Велико Търново водач на листата е лидерът на ЕНП Мария Капон, припомниха от ДЕСНИТЕ. Водачите на останалите листи в страната ще присъстват на литургия в катедралната църква "Рождество Богородично". А след това ще се отправят към музея "Възраждане и Учредително събрание".

Бареков открива с Нешка под липите

"България без цензура" кани цяла Стара Загора на концерт на Нешка Робева и Деси Добрева. Той ще се проведе пред сградата на Общината на 5 септември. На него ще присъстват всички водачи на листи на партията, както и лидерите на формациите, участващи в коалицията. "Избрахме Стара Загора, защото е в центъра на България и така ще е удобно за всички", обясниха от партийната централа. Друга причина е високият резултат, който "България без цензура" спечели на изборите за Европейски парламент. "Надяваме се сега да го удвоим", заявиха още от партията на Николай Бареков.

Македонци пълнят списъците

Хиляди македонци се сдобиха с постоянен адрес в различни села на Благоевград, след като са станали и български граждани. Рекордьор е Бело поле с над 4000 регистрирани жители на западната ни съседка. При общо 5000 избиратели над 4/5 са от Македония. Картината не е по-различна в селищата Рилци, Покровник, Лешко, Изгрев, Логодаж. Така в тези селища се оказва, че има повече македонци, отколкото нашенци. А имена като Борче, Йован, Васе, Петре, Томче, Ангелчо са по-често срещани в избирателните списъци от българските Борис, Иван, Васил, Петър, Томчо, Ангел. Има адреси, на които са регистрирани по 50, по 100 комшии. "От миналите парламентарни избори до днес само няколко души от Македония са получили адресна регистрация тук - по-малко от 10 са", обяснява кметът на Рилци Живко Чукарски.

Почти всички вземат личните си карти и тръгват да пътуват из Европа, за да работят там. На някои адреси има вписани по 20-30 души, но не се мяркат в населеното място. Чукарски казва, че нито на миналите парламентарни избори е идвал някой македонец да гласува, нито на тези очаква това да се случи.

Клипове обясняват как се сгъва бюлетината

Централната избирателна комисия е готова от първия ден на кампанията да започне излъчването на разяснителните клипове за избирателите. Това стана ясно на среща в Министерския съвет между служебния премиер проф. Георги Близнашки, представители на ЦИК и на Съвета за електронни медии. Министър-председателят беше запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите. Като проблем за ЦИК бяха посочени т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота. От комисията се зарекоха да бъдат активни в противодействието на тази медийна практика.

СЕМ нащрек в деня за размисъл

Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания, категорична беше Мария Стоянова от СЕМ. Съветът ще засили мониторинга по време на кампанията, а в деня за размисъл институцията ще бъде особено бдителна, за да не бъдат нарушени правата на избирателите. Според нея поуките от "Костинброд" са направени и аналогичен случай няма да се повтори. Зам.-шефът на ЦИК Мария Мусорлиева на също бе категорична, че повторение на "Костинбродския сценарий" е невъзможно.

Дончева №1 в бюлетината

Бойко взе деветката, Миков с 22

ДПС изтегли 18, фаталното число уцели ББЦ

ГЕРБ ще участват във вота с номер 9 в бюлетината.

Това определи жребият в ЦИК, който се проведе вчера. "Заедно можем да се преборим за девета поредна победа. Нещо повече, във футбола под този номер играе централният нападател, а ГЕРБ отдавна сме се заявили като такива на политическата сцена", коментира зам.-шефът на партията Цветан Цветанов. БСП Лява България е с 22.

"Впечатляващ номер", доволен бе говорителят на червените Атанас Мерджанов.

ДПС ще се яви на изборите с номера, с който ГЕРБ участваха в евровота - 18. Според Мустафа Карадайъ за избирателите им номерът няма особено значение. Но все пак разтълкува, че 1 е символ на началото, а 8 на безкрайността. Карадайъ заяви, че 81 е нелош брой за депутати за ДПС.

АБВ изтеглиха 14, а на евроизборите се явиха с 13. Този път фаталното число се падна на "България без цензура". Първа в бюлетината ще е партията на Татяна Дончева -"Движение 21".

Любопитен номер получиха и от "Атака". Те ще се явят с 11, с който НФСБ участваха на вота за депутати за ЕП. "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" пък ще са под номер 24 в бюлетината.

"24 карата истински патриоти", коментира емоционално съпредседателят на коалицията Валери Симеонов пред "Стандарт.

Реформаторският блок получи номер 7, а новата коалиция "Десните" - 17. Нововъведение при тегленето този път бяха прозрачните урни. От ЦИК обявиха, че така се надяват да покажат, че ще работят за честни и прозрачни избори.

Кой какво изтегли?

1. Движение 21
2. Българска социалдемокрация
3. Български национален съюз
4. Новото време
5. Обединена България
6. Социалдемократическа партия
7. Реформаторски блок
8. Нова България
9. ГЕРБ
10. Общество за нова България
11. Атака
12. НДСВ
13. ББЦ
14. АБВ
15. Левицата и Зелена партия
16. Нова алтернатива
17. Десните
18. ДПС
19. Глас народен
20. Партия на зелените
21. Нова сила
22. БСП
23. Зелените
24. Патриотичен фронт
25. Република БГ

Павлова и Стойнев агитират в театри

ГЕРБ и БСП ще открият в един ден кампаниите си в Стара Загора. Това ще се случи на 8 септември вечерта. Листата на социалистите е от 22-ма души. Начело е бившият икономически министър Драгомир Стойнев, следван от досегашния депутат Георги Гьоков. 40% от кандидатите са младежи, а съотношението жени - мъже е 10 към 12. "Ще открием предизборната кампания на 8 септември в Драматичния театър, където ще честваме и 70-години от 9 септември", информира Валя Бонева, председател на Левицата в Града на липите. Водач на ГЕРБ в Стара Загора е бившият регионален министър Лиляна Павлова, следвана от досегашния депутат Пламен Йорданов. "Ще разчитаме изцяло на позитивна кампания. Ще стоим крачка встрани от компромати и черен пиар", коментира Пламен Йорданов. ГЕРБ ще открие кампанията си в Летния театър.

НФСБ-ВМРО в зала "България"

Коалиция "Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО" ще стартира предизборната си кампания от зала "България" в София. Събитието е планирано за тази неделя от 12.00 часа. Избрахме една от емблемите на София, тъй като посланието ни към хората е "България над всичко", уточниха съпредседателите на "Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Гаф дублира кандидати

Гаф дублира кандидати за вота на сайта на избирателната комисия в Хасково. Срив в информационната система на РИК изведе имената на кандидат-депутатите на "Атака" и "Нова сила" както в едната, така в другата листа. Заради грешката за водач и на двете партии бе изписано името на Димитър Димов. Според книжата от регистрацията обаче е ясно, че начело на "Нова сила" в Хасково е Георги Майоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай