Отложиха гласуването за заема

Отложиха гласуването за заема | StandartNews.com

Лошото в момента е, че се политизира тази тема и то по един доста евтин начин, каза вицепремиерът Бъчварова

Въпреки първоначалните очаквания Народното събрание отложи гласуването за новия заем от 8 милиарда евро. Дебатите ще продължат утре сутринта, а вотът ще бъде насрочен най-вероятно за следващата седмица. През това време ГЕРБ и Реформаторския блок ще се опитат да съберат по-широка подкрепа.

Въпреки продължилите над три часа совалки на министъра на финансите Владислав Горанов и на представители на Блока в стаите на "Патриотичния фронт" и АБВ, двете партии, които подкрепят кабинета, все пак обявиха, че са против. А като основен мотив и от двете формации посочиха начина, по който са научили за намерението за заема и скоростта, с който Горанов се е опитал да прокара проекторешение.

"Няма как нещат да се случат за кратко време и обществото и парламента, трябва да бъдат убеждавани", каза съпредседателят на "Патриотичния фронт" Красимир Каракачанов.

"Цяла есен дебатираме приоритети, програмна декларация, бюджет, програма за управление и нито веднъж не става въпрос за това. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението", посочи и лидерът на АБВ Георги Първанов.

Във връзка с намека на премиера Бойко Борисов за оставка, ако заемът не мине, Каракачанов заяви: "Вариант, в който някои ни казва в последния момент „или"-„или" няма и за това от снощи решението на парламентарната група e че няма да подкрепим тази ратификация". А президентът Георги Първанов посочи: "Не искам да се вземат решения под натиск, искам да има дебат".

"Всяка една от партиите има своята идентичност, но силата на днешния парламент е, че ние се стремим да търсим консенсус по определени политики. Убеден съм, че можем да го постигнем", заяви по-късно в отговор председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Същевременно в пленарната зала съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пламенно защити нуждата от тази ратификация. "Най-същественото в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме натрапчива лъжа, която има опасност да стане истина. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. Това може да стане с обсъждането на предстоящите бюджети или ако гласуваме актуализация на дълга, а това няма да се случи, защото България има стабилно управление, което по това се познава, че не си актуализира бюджета 3 пъти годишно", категоричен бе той. По думите му, "когато до пленарна зала стигне следващият държавен бюджет, тогава финансовият министър ще бъде изстискван като мокър парцал, за да се настоява за по-малък от искания нов дълг, но сега Горанов предлага добър финансов инструмент, използван от години от страни като Полша и Румъния". И допълни: "За нас стои изборът дали да пожънем огромен политически дивидент, като се включим в хора на лъжците и наречем това нов дълг, но на другото блюдо е отговорното политическо поведение и нещата да се наричат с истинските им имена".

"Как можеш да продължиш да управляваш, като нямаш пари?" Този въпрос задочно зададе вицепремиерът Румяна Бъчварова. И допълни: "Това е състоянието на бюджета, нека си даваме сметка. Ние се опитваме да го решим по възможно най-щадящия начин. Как ще станат плащанията без тези 16 млрд. лева? Това е една възможност да решаваме финансовите проблеми на държавата". Тя изрази увереност, че партиите, подкрепящи кабинета, ще вземат отговорно решение и заяви, че разчита на съвестта на всеки един от депутатите да разбере проблема. "Лошото в момента е, че се политизира тази тема и то по един доста евтин начин", отсече Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай