АБВ твърдо против заема

АБВ твърдо против заема | StandartNews.com

Парламентарната група на АБВ ще гласува против предложението за нов заем в размер на 8 милиарда лева, заяви лидерът на партията Георги Първанов. По думите му причините са много и една от тях е начинът, по който е взето решението за заема.

"Цяла есен дебатираме приоритети, програмна декларация, бюджет, програма за управление и нито веднъж не става въпрос за това. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението", посочи президентът (2002 - 2012 г.) Първанов.

АБВ имат и резерви относно начина, по който са избрани банките. Първанов обаче е категоричен, че е нужно да се изтегли заем, който да покрие дефицитите на държавата, натрупани от Живково време досега. АБВ ще дадат и принципно съгласие за заеми, ако става въпрос за инвестиционна политика, свързана с развитие на икономиката, отварянето на нови работни места или с ясни приоритети. Първанов посочи, че ако от Министерството на финансите е бил предоставен подобен разчет, АБВ са щели да подкрепят. Но сега нямало такава информация. А министър Владислав Горанов е посочил, че за какво ще се ползват парите ще се дебатира при приемането на следващите държавни бюджети.

"Станаха много фактите от нашето партньорство, може би вече в кавички, с ГЕРБ, които ни изпълват със съмнение, че имаме коректни отношения. Нека да ви припомня как бяха взети решения, например, с пенсионните фондове. Нашият представител в кабинета разбра едва ли не последен!", каза Първанов.

По отношение на заявеното по-рано от премиера Бойко Борисов, лидерът на АБВ заяви: "Не искам да се вземат решения под натиск, искам да има дебат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай