Отлагане на изборите? Експерт коментира дали бе възможно

Има поредица от немарливи действия на държавни органи

Отлагане на изборите? Експерт коментира дали бе възможно | StandartNews.com

Източник: БНТ

Извънредно положение може да отложи избори, а тук не сме изправени пред такава хипотеза. По-скоро има поредица от немарливи действия на държавни органи. Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Според нея, продължава негативната тенденция за ниска избирателна активност.

"Дали обаче, извеждането на машините от възможността гражданите да гласуват с тях всъщност не са причината за ниската избирателна активност", запита се тя.

Преподавателят по конституционно право в СУ коментира и ситуацията със заместник-министъра на електронното управление. "Неговото поведение не е престъпление, затова смятам, че е квалифицирано като нарушение по смисъла на Изборния кодекс", коментира Киселова.

Тя обясни и за проблемите около протоколите, които не са били попълвани правилно. "Вероятността да има оспорване няма да се корени в липсата на машини, а в това, че има разминаване в т. нар. контроли, защото част от хората не са гласували за всички видове избори, а само за един или два от възможните. Така са били направени протоколите, че гражданинът винаги е трябвало да гласува с всички възможни бюлетини. Има проблем със самите протоколи. Тоест, броят на гласувалите е трябвало да се умножи по 2 или 3, или по 4 в зависимост колко бюлетини има право избирателя да получи. Всички тези нюанси и детайли доведоха до усложняване на протоколите, уж трябва да се опростява, а се усложнява", подчерта конституционалистът.

Според Киселова, министърът на електронното управление е трябвало да бъде по-активен по отношение на доклада за сертификация на софтуери за машини.

"Министърът на електронното управление трябваше да бъде по-активен, да уведоми ЦИК, че ще има такъв доклад. Твърди се, че един от членовете на ЦИК е повдигнал въпроса за доклада, но негова работа ли е. Тук вече въпросът е дали предпоставка е Държавната агенция "Национална сигурност" или докладът е бил забавен", каза Наталия Киселова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай