Откриха паметен знак на таврийските българи

Откриха паметен знак на таврийските българи | StandartNews.com

В присъствието на Негово Превъзходигелство Микола Балтаджи - посланик на Украйна в България, дипломатът Иван Станчов, областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска, граждани и общественици кметът на Добрич Йордан Йорданов и Георги Чунчуков откриха паметен знак на таврийските българи. Мемориалът бе осветен от архиерейския наместник на Добричка духовна околия отец Иван Дойчев.

Пред събралите се жители и гости на града кметът Йорданов подчерта, че монументът е потребност за обществото, за да помним историята си, защото народ, който не знае своята история е осъден да я преживее. Благодарност за паметния знак на община град Добрич и радетелите на осъществената идея изказа лично посланик Балтаджи, който припомни, че таврийските българи са били подложени на масова депортация от режима на Сталин и хиляди са загубили живота си.

Дипломатът заяви, че днес Украйна осъжда тоталитарните режими, но историята се повтаря и направил паралел между СССР и днешна Русия, като подчерта, че днес Кремъл погазва правата на кримските татари и силната диаспора на украинците в Русия. Стефан Намлиев - председател на Приморското българско дружество „Съдружество" в Заположието положи пръст от дома на Михаил Хаджийски, който е повел 2000 българи към България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай