Оставката на Денков! Какво следва след промените в Конституцията

ГЕРБ и ПП имат ясен срок за преговори

Оставката на Денков! Какво следва след промените в Конституцията | StandartNews.com

Парламентът прие днес оставката на кабинета "Денков". И въпреки избухналия скандал между Бойко Борисов и "Продължаваме промяната" по въпроса дали ПП са избързали с края на правителството, следват процедури, ясно разписани с новите промени в конституцията. 

Приетата оставка дава старт на процедурата по избор на ново правителство в рамките на 49-ия парламент.

„Сега на ход е президентът. Той ще проведе консултации с парламентарните сили, когато прецени, след което ще връчи първия проучвателен мандат на лицето, избрано от първата политическа сила - групата на ГЕРБ”, обясни Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

По-рано днес президентът Радев съобщи, че утре, 7 март 2024 г., ще обяви графика за консултации преди връчването на първия проучвателен мандат. Очаква се разговорите на "Дондуков" 1 да започнат в понеделник. Радев няма интерес да бави консултациите.

След връчване на мандата ГЕРБ ще имат точно 7 дни, за да го реализират. Което означава, че ПП-ДБ и партията на Борисов имат точно определен срок за преговори.

Ако първият проучвателен мандат е неуспешен, следва връчване на папката на втората по численост парламентарна сила - ПП-ДБ. Ако и те не реализират мандата до 7 дни, президентът го връчва за трети и последен път на партия по негов избор. През цялото време на тази процедура Денков ще продължи да упражнява правомощията си на министър-председател.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
София
преди 1 месец

всички политици сте Мошеници

Откажи
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи