Оспорваме забраната на ЕК за улов на калкан и черноморска акула

Оспорваме забраната на ЕК за улов на калкан и черноморска акула | StandartNews.com

България и Румъния оспорват искането на Европейската комисия за забрана през 2016 г. на улова на калкан и черноморска акула. Това става ясно от писмен отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, съобщава БГНЕС.

В края на ноември стана ясно, че Брюксел иска забрана за улова на калкан и черноморска акула заради продължаващото намаляване на запасите. Според научния комитет по рибните запаси към Европейската комисия ситуацията с калкана и с черноморската акула се влошава всяка година, въпреки увеличените проверки и мерките за ограничаване на незаконния улов, въведени от България и Румъния. Със същото решение се предлага запазване на досегашното ниво на общ допустим улов на цаца в Черно море в размер на 8 тона. "Страната ни не може да подкрепи предложението на Европейската комисия по отношение на калкана и акулата и е категорично против едностранното разширяване на мерките за опазване, които ще ощетят риболовния сектор на Европейския съюз в Черно море", пише министър Танева.

"Към момента Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не са в състояние да се ангажират с предположения какво ще бъде окончателното решение на Съвета. Все още има неяснота относно това дали Европейската комисия ще предложи изменение на проекта на регламент и какъв компромисен вариант ще бъде предложен от Председателството на ЕС. Предстоят още няколко дискусии на различно ниво и едва след тях бихме могли да се ангажираме с прогноза относно окончателното решение на ЕК, за това кои държави-членки ще ни подкрепят, какъв компромисен вариант ще бъде предложен от Председателството на ЕС, и не на последно място какви допълнителни ангажименти ще трябва да поеме страната ни, за да се гарантира ефективен контрол и мониторинг на уловите от тези два вида – калкан и акула", отговаря земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай