Новите министри обещават преглед на наследството

Новите министри обещават преглед на наследството | StandartNews.com

София. Новите министри от кабинета на Пламен Орешарски обещаха приемственост, преглед на наследството в ресорите си, както и диалог със съсловни и граждански организации. След предаването на властта между служебния премиер Марин Райков и новия министър - председател Орешарски неговите министри се отправиха към ресорните си ведомства за да приемат властта от предшествениците си във временния кабинет. Те очертаха и първоначалните си приоритети, но под условието, че искат време, за да се запознаят със завареното.

Спешни реформи в МВР

"Идвам с идеята да започна реформи във вътрешното министерство. Ще разберете под действията ми чий човек съм", заяви новият вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на представянето му.

"МВР е само част от системата за защита на националната сигтурност и при по-добър закон и взаимодействие, няма проблем ГДБОП да е извън МВР. Не виждам защо подслушването също да бъде изведено извън Министерството, така МВР би се освободило от насложените настроения, че ресурсът му не е използван по предназначение", поясни новият мисистър по повод информацията, че управляващите вече партии планират преместването на ГДБОП в ДАНС.

"Приех този пост, защото уважавам безкрайно много като експерт премиера Пламен Орешарски", допълни Йовчев.

Той поясни, че знае какво го очаква в МВР и не би приел да бъде министър на вътрешните работи, ако не е имал куража за това.

Като основни приоритети Йовчев посочи битовата престъпност и борбата с финансово икономическите престъпления-контрабанда, ДДС, акцизи .

"Ще се боря ведомството да се освободи от редица ведомствени проблеми, защото е ясно, че по-голям бюджет министерството няма да има. Ще работя за категорични гаранции, че дейността на МВР ще бъде изцяло в закона, ще работя за повишаване на доверието чрез повече публичност и отчетност в интерес на обществото", категоричен беше той.

Цветлин Йовчев поиска 10 дни, за да направи пълен преглед на вътрешно министерство и едва тогава да обяви конкретни мерки за повишаване на ефективността на работата на ведомството.

Съдебната система да се управлява от съвестта на всеки магистрат

Съдебната система се управлява от съвестта на всеки един магистрат, а не толкова от министъри или от Висшия съдебен съвет, както е по закон. Това заяви новият министър на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова при предаването на поста от служебния министър Драгомир Йорданов.

Тя допълни, че това е позиция, която много задължава, не само заради ключа за държавния печат, но и заради това, че справедливостта е нещо, от което нашето общество се нуждае. Аз обещавам да направя всичко по силите си, така че да изпълня достойно тази отговорна функция", каза вицепремиерът.

Новият министър обеща скоро ще даде подробна пресконференция по абсолютно всички въпроси, които интересуват журналистите.

"Няма да остане нищо скрито, няма да остане нито един неотговорен въпрос. Мога да го обещая - така съм работила в досегашната си кариера и смятам така да продължа", посочи министър Златанова.

Енергийният министър вярва, че АЕЦ „Белене" може да бъде успешен

По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене", трябва да се направи анализ на техническата част и на бъдещото потребление на електроенергия в региона, обяви новоизбраният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като прие властта.

По думите му проектът „Белене" трябва да бъде структуриран по начин, който ще го направи успешен.

„Дайте ми време да се запозная и тогава ще преценя какви законодателни инициативи ще бъдат внесени в парламента", каза новоизбраният министър. По думите му - голяма част от препоръките на Световната банка и на Европейската комисия за сектор „енергетика" са включени в плана „Орешарски". Той обяви, че още от днес започва да работи по препоръките с ДКЕВР и Българският енергиен холдинг.

„Нямам конфликт на интереси или влияние в сферата на енергетиката. Борим се за прозрачност и смятам, че тези практики трябва да изчезнат", коментира още Драгомир Стойнев.

Земеделието ще има трима заместници

Новият министър на земеделието Димитър Греков възнамерява да назначи трима заместници, които „да погледнат в дълбочина какво е положението". Греков възнамерява да прегледа внимателно и положението в подчинените на министерството агенции и дирекции. Той ще работи и с асоциациите в сектора, за да бъдат изяснени приоритетите и да чуе проблемите им.

„Трябва да има приемственост, трябва да направим стратегия и да развием приоритетите си - зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство, мелиоративното строителство", каза Греков при приемането на поста.

„Работя с производители и виждам необходимостта от добре подготвени кадри. Ще подам ръка за средното, висшето образование, науката и бизнеса, които вървят ръка за ръка. Аз идвам от друг сектор, а това е огромно министерство", обясни проф. Греков.

Здравният министър иска строг контрол за тютюнопушенето

Новият здравен министър Таня Андреева обеща бързи мерки в здравеопазването. „Още от утре ще започна да търся решенията, като видя кое на какво ниво е стигнало, защото не е тайна, че през последните години много от нещата бяха забулени в една странна мистерия. Дайте ми малко време", каза Андреева.

По думите й, общественият съвет към министъра на здравеопазването най-вероятно ще претърпи известни промени.

По отношени на плановете на БСП за връщане на по-либералния режим за пушене на обществени места Андреева показа скептицизъм. „Ще изпълнявам законите, които приема Народното събрание. Вероятно ще се върви към либерализиране на режима, но при много строги условия и контрол върху тях", коментира новият здравен министър.

Андреева, която беше директор на болница Шейново, каза още, че в екипа й няма да има други акушер – гинеколози. Той ще бъде представен следващата седмица.

„Имаме подробно разработена програма. Ще работим със съсловните и пациентските организации. Замислили сме тази система да бъде администрирана", посочи министър Андреева.

Cоциалното министерство няма да раздава "пари на калпак"

Социалното министерство няма да раздава пари на калпак, помощите ще следват принципа парите на данъкоплатците да отиват при най-нуждаещите се, които сами не могат да се спртавят. Това заяви новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов при приемането на поста от служебния министър Деяна Костадинова.

Адемов посочи два основни приоритета- спешни стабилизиращи мерки за хора в неравностойно положение, известни вече от програмата на премиера Пламен Орешарски. Те включват повече пари за майките с деца от 1 до 2-годишна възраст, увеличаване на помощите на първокласниците тази есен и разширяване на броя на бедните домакинства, които са на енергийни помощи.

Освен това министерството ще работи за обръщане на негативната тенденция за ръст на безработицата като всички програми и схеми за субсидии ще бъдат подчинени на генериране на повече заетост, обясни Хасан Адемов.

Културният министър започва спешни срещи

Новият министър на културата Петър Стоянович започва поредица срещи, за да се запознае със ситуацията. Той поиска няколко седмици за ориентация, преди да обяви приоритетите си.

„Днес не мога да имам нито детайлен поглед върху подробностите, нито мога да се произнеса, освен за две, три неща, които ще направя на първо време. Ще направя максимално бързо среща с неправителствените организации и всички гилдии и съюзи, които са включени, както в изработването на стратегията, така и в ежедневната работа. Ще поръчам по-детайлна снимка на състоянието на министерството. И ще проведа една много приятна и мила среща с творческите съюзи, с които иначе съм се срещал приятелски, а сега вече ще го направя като ресорен министър", заяви Стоянович.

Той благодари на предишния министър на културата Владимир Пенев за свършената от него работа, като посочи, че той е имал само една пролет, но тази пролет е била наистина цъфтяща. „Бог да ни е на помощ, но само с него няма да успеем, трябва и ние да поработим", каза още Петър Стоянович.

Няма да се актуализира бюджетът на финансовото министерство

През последните четири години видяхме в институционалното изграждане една ситуация на полуразпад и тази ситуация трябва да бъде преодоляна. Това заяви новият министър на финансите Петър Чобанов, който прие поста от служебния министър Калин Христов.

„Министерството на финансите е било и винаги ще бъде най-важното министерство в тази страна и затова укрепването и изграждането на институционалния капацитет ще бъде също една от основните задачи", каза Чобанов.

„Разбира се, европейското измерение тук също е много силно. Процесите, които се случват в Европейския съюз, как той ще изглежда в бъдеще, как ще изглежда еврозоната, така че това са един по-широк кръг от проблеми, които ще трябва да решаваме", каза още Чобанов.

Той поясни: „Първоначално ще се опитаме да се вместим в настоящия бюджет. Ще направим анализ на приоритетите. Трябва да се види кои от тях и кога ще бъдат изпълнени, но трябва да мине малко време. Опитваме в рамките на текущия бюджет, ако видим, че има рискове от неизпълнение, ако видим, че нещата не могат да се случат, можем да преминем и към актуализация, но засега не ни е такова намерението".

Министърът на транспорта цели спиране на приватизацията на БДЖ

Новият министър на транспорта, информационнните технологии и съобщенията Данаил Папазов каза, че ще се опита да спре приватизацията на БДЖ „Товарни превози". Това той разясни при приемането на поста от досегашния служебен министър Кристиан Кръстев.

Според Папазов е необходимо в момент, в който България изпитва остра нужда от работни места да бъде направен опит за запазване на предприятие, което храни стотици работници. Новият министър обаче подчерта, че няма да предприема прибързани действия, а първо ще направи анализ на ситуацията.

Папазов съобщи още, че ще бъде готов с екипа си в края на следващата седмица.
По думите на служебния министър Кристиан Кръстев каза, че наследникът му е изключителен професионалист и експерт и се радва, че точно той оглавява Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Образованието трябва да бъде приоритет на това правителство

„Приоритетите ще бъдат направени и съгласувани на среща с учителите и ректорските съвети под ръководството на БАН, защото трябва да работим заедно, за да постигаме заедно нещата. Моята работа ще бъде прозрачна, ще бъда искрена и откровена, но трябва да бъдем достатъчно отговорни, защото образованието е и трябва да бъде приоритет не само на това правителство, а на всички правителства и на държавата. Това заяви новият министър на образованието Анелия Клисарова при приемането на поста от проф. Николай Милошев.

Всичко хубаво, започнато дотук, ще бъде продължено. Това е нещото, което искам да обещая и си поставям като задача, допълни министър Клисарова.

По думите й възпитанието и образованието са важни, защото без тях няма да има добро бъдеще, учители, учени. „Ще следвам плана Орешарски, ще се съобразявам с това, което е поставено на дневен ред, и ще се старая да давам нови идеи, и ще очаквам такива от колегите от БАН и колегите от средното и висшето образование, защото те са хората, които работят това ежедневно и знаят най-добре проблемите", заяви още проф. Анелия Клисарова.

МРР ще има по-скоро кординационни функции

„Както каза г-н Орешарски, това министерство ще има по-скоро координиращи функции. Министерството вече има идея, какво ще прави в бъдеще. Нашата концепция е разработена във връзка с плана Орешарски, има някои неотложни мерки, които трябва да се вземат". С тези думи новият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева прие мандата.

Тя допълни, че кариерата й е започнала в това министерство - работила съм над 10 години в Министерство на регионално развитие и благоустройството на различни позиции и сега Пламен Орешарски ми даде възможност да се върна и да положа усилия това министерство да постигне добри резултати.

Тя обясни, че след 1 - 2 седмици ще даде пресконференция, в която ще разкаже за постигнатите до сега резултати на МРР и ще разкаже за начертаните приоритети, по които ще работи министерството.

Външно министерство набляга на европейската политика

На България й е необходима една по-активна европейска политика – не просто присъединяване към общи европейски позиции, а формиране на такива позиции. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след приемането на властта от служебния министър Марин Райков.

„За разлика от всички други министри, които предават днес поста, ние с Марин Райков ще продължим да работим – той като посланик. Радвам се, че намерихме много общи разбирания по проблемите, които стоят пред българската външна политика", каза Кристиан Вигенин.

Вигенин обеща, че в рамките на десет дни ще бъде направена пресконференция, на която ще бъдат обявени повече детайли за това какви ще бъдат приоритетите на новия министър и на министерството, както и какви са основните предизвикателства и теми, които предстои да се решават, особено в следващите седмици и месеци.

Той обясни, че министерство на външните работи и като цяло българската външна политика имат нужда от стабилност. В министерството няма да има революции. „Надявам се много скоро да се забележи разликата в подхода, в начина на работа", поясни той.

Българската външна политика не може да прави резки завои и резки промени. Трябва да бъде такава и да бъде съобразена с нашето европейско членство, допълни той.

Министерство на спорта започва със закона за обществените поръчки

"Ще се държа отговорно във всеки един мой работен ден. Първата стъпка, след като се запозная с екипа си, е да се срещна с федерациите. Знам за напрежението във федерациите заради закона за обществените поръчки". С тези думи новият министър на младежта и спорта Марияна Георгиева прие поста.

„Не съм гребкиня, но това не ми пречи да уважавам всеки със спортни постижения. Моля ви, бъдете снизходителни към мен и към това, че не съм спортист. Чувствам се комфортно като министър на ММС", призна тя.

Новият спортен министър смята да държи сметка на държавната политика да не пренебрегва децата и спорта. Спортът за мен е висша култура на тялото, което е част от културата на личността. Аз уважавам личността. Имам интерес към спорта като любител, но това не означава, че не уважавам високите постижения на спорта.

Министътр Георгиева потвърди, че единият й заместник ще е Йордан Йовчев. „Йордан Йовчев ще е мой заместник-министър. Той ще е гарант за приемственост. Засега не е ясна бройката на заместник-министрите, които ще имам, защото ММС е с променена функционалност. Ще работя в прозрачен диалог с българските федерации.

Модернизират българската армия

Осигуряване на условия за изпълнение на конституционно възложените задачи и отговорности на въоръжените сили и на Министерството на отбраната и процесът на трансформация на Българската армия с акценти върху професионализацията и модернизацията са двата основни приоритета на новоизбрания министър на отбраната Ангел Найденов. Това той посочи при приемането на поста от досегашния министър Тодор Тагарев.

„Приемам ръководството на Министерството на отбраната с ясното съзнание за задълженията, за ангажиментите, които нося и ще нося, и за задачите, които предстои да решаваме, с отговорност пред и за хората, свързана с работата за гарантиране на сигурността и отбраната на страната", каза той в обръщението си.

Министър Найденов посочи три ключови посоки, в които ще бъдат насочени усилията на неговия екип – грижата за хората – възвръщане на престижа и достойнството на военната професия и на военната служба, възстановяването на баланса между цивилната и военната експертиза и възстановяването на отнети социални права на българските военнослужещи.

Министерството ще се фокусира и върху грижата за семействата на военнослужещите, за осигуряването на стабилност и сигурност на военната кариера и възстановяването на спокойствието като среда за работа и служба. „На преден план ще излезе преразглеждането на Плана за развитие на българските Въоръжени сили, вероятно неговото временно спиране, но бързам веднага да подчертая – тук ще разчитам изцяло на военната експертиза", отбеляза министър Найденов.

Екологията обхваща всички секторни политики

"Аз съм радетел за това, проблемите на околната среда и изменението на климата да намерят мястото си във всички секторни политики в България". С такава заявка новоизбраният министър на околната среда и водите Искра Михайлова прие символично ключа на министерството от досегашния министър в служебния кабинет Юлиян Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай