Новите 240 депутати се заклеха да работят за интересите на народа

Доайенът Стефан Данаилов откри заседанието и закле колегите си депутати

Новите 240 депутати се заклеха да работят за интересите на народа | StandartNews.com

София. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Тази клетва положиха народните представители на първото заседание на 43-тото Народно събрание. След полагането на клетвата новите депутати подписаха и клетвените листове.

Заседанието се води по традиция от доайена сред народните избраници. Както и в миналия парламент, най-възрастният депутат е актьорът и преподавател Стефан Данаилов, избран от Коалиция БСП - Лява България.

"Сериозно или на шега се оказа, че аз отново съм най-възрастният народен представител, което ми дава правото и отговорността да се обърна към вас с надеждата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа", обърна се доайенът към своите колеги, след като удари първия звънец. 

"Пъстър е букетът от партии, които изпратиха свои представители в тази зала. Много и различни са посланията, са които те убеждаваха своите избиратели. Въпреки това аз се надявам, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим силите си в името на неговото заслужено самочувствие. Занемарили сме принципите на демокрацията. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и да върнем доверието на хората, за да активираме тяхното участие в обществените процеси. Хората търсят това, което им обещахме.

Ако в сърцата ни е  останала дори и  капчица кръв и вярваме в кубратовия завет "Съединението прави силата" трябва да се обединим в името на бъдещето на страната. Само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще", заяви Стефан Данаилов и прочете клетвата заедно с народните представители. 

На учредителното събрание по протокол присъства и Негово светейшество Патриарх Неофит. Служебното правителство начело с премиера проф. Георги Близнашки също присъства на откриването на новия парламент, който се очаква да излъчи редовен кабинет. 

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. По време на "Одата на радостта" депутатите от парламентарната група на "Атака" останаха седнали по местата си в знак на неуважение към Европейския съюз. 

След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай