Нови подробности за влизането ни във въздушния Шенген! Три условия

Приемането на бежанци е сред тях

Нови подробности за влизането ни във въздушния Шенген! Три условия | StandartNews.com

Нови подробности за влизането на България и Румъния  във „въздушния Шенген” обяви австрийското издание "Куриер". ДПА потвърди, че Австрия е взела решение за допускане на двете държави в Шенген Еър.

ВИЖ ОЩЕ: Официално! Австрия потвърди влизането ни във въздушния Шенген

Министерството на вътрешните работи на Австрия е потвърдило, че след преговори на вътрешните министри на България, Румъния и Австрия в средата на декември е постигнато съгласие по правнообвързващ текст за допускането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и море, предаде БНР.

И трите искания на Виена са били взети предвид, пише „Куриер”. Тези искания са: увеличаване на присъствието на "Фронтекс" в България и Румъния, повече средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухоземните граници и приемане на търсещи убежище в Австрия, особено от Афганистан и Сирия, от България и Румъния.

Документът е бил изпратен вчера вечерта на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Най-ранната възможна дата за въвеждане на схемата е март догодина, пише още изданието.

Министерството обаче подчертава, че в момента не се водят преговори за присъединяването на двете страни към сухопътния Шенген.

Приемането във въздушния Шенген ще означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до Европа през терминалите за чужденци.

От правителсвото заявиха пред репортер на БНР, че няма да коментират темата за поетапното приемане на България и Румъния в Шенген, докато преговорите с Австрия не приключат и няма одобрен обвързващ правен документ.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай