Официално! Австрия потвърди влизането ни във въздушния Шенген

Съответният правно обвързващ текст е изпратен до испанското председателство на ЕС в петък вечерта

Официално! Австрия потвърди влизането ни във въздушния Шенген | StandartNews.com

Официално! Австрия потвърди споразумението с Румъния и България за "въздушен Шенген", както вече всички наричат влизането без граничен контрол в държавите от споразумението само през летища и пристанища.

Както вътрешното министерство потвърди пред официалната агенция АПА в събота, съответният правно обвързващ текст е изпратен до испанското председателство на ЕС в петък вечерта. Румъния обяви споразумението преди дни. Австрия е последната страна от Шенген, от която се очакваше съгласие за членство, след като Холандия също промени позицията си през последните дни.

Споразумението означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да влизат в другите шенгенски страни през международните терминали за паспортен контрол. Личните документи се проверяват на изхода от авиокомпаниите с подкрепата на полицията, обяснява агенцията, цитирана от виенското издание "Ди Пресе".

Според вътрешното министерство във Виена първо всички страни членки на ЕС трябва да се съгласят със споразумението за прилагане. Това е формална процедура, която може да стане в рамките на часове с писмено потвърждение на постоянните представители към Европейската комисия и да бъде публикуван съответният правен акт.

Най-ранната възможна дата за въвеждане на регламента е март 2024 г., тъй като разписанията на полетите ще бъдат променени този месец, допълва АПА. Това потвърждава версията, че най-вероятно конкретната дата ще е влизането в сила на лятното разписание на авиокомпаниите. За 2024 г. според правилата на IATA тази дата е 24 март.

В същото време от австрийското МВР отбелязаха, че към момента не се водят преговори и следователно няма дата за пълно присъединяване на Румъния и България към безграничното Шенгенско пространство. Същото съобщи и премиерът акад. Николай Денков през седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай