Новата програма за развитие на селските райони готова до края на годината

Новата програма за развитие на селските райони готова до края на годината | StandartNews.com

София. „Новата Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да е изцяло готова до края на годината". Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Той бе на среща в Министерски съвет с Пламен Орешарски и представители на граждански и неправителствени организации.

Програмата няма да бъде представена на части, няма да бъдат пуснати и финансовите параметри на отделните мерки, обясни още Гечев. „Програмата ще бъде пусната на равен старт на всички едновременно, тогава, когато е на 100% готова", продължи той.

До май 2014 година трябва да бъдат извършени първите проекти по ПРСР. „Първата мярка, която ще бъде предприета, ще е мярката за млад фермер, която е насочена към облекчаване на младите земеделци на възраст между 29 и 35 години", каза зам-министърът. И увери, че най-вероятно младите фермери ще получават допълнителни средства с около 10% над сегашните.

Животновъдство, зеленчукопроизводство, трайни насаждения, биоземеделие и подпомагане на малките ферми, ще бъдат основните точки от програмата за развитие на селските райони. „Не трябва да произвеждаме само суровини, а да търсим и пазари на готовите продукти", отбеляза Гечев. И продължи с това, че трябва да спре нерегламентираният внос на продукти от чужд произход. Той бе категоричен, че така ще се даде шанс на българските производители.

„Много щеше да е лесно на цялото министерство и на всички, които пишат новата програма, ако имахме единна стратегия за селското стопанство", допълни Явор Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай