Орешарски: Нереалистично е да се удължи мораториумът за продажба на земи

Орешарски: Нереалистично е да се удължи мораториумът за продажба на земи | StandartNews.com

София. „Теоретично възможност има да се удължи мораториумът за продажба на земи на чужденци, но на практика не е реалистично да стане". Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с представители на граждански и неправителствени организации в Министерски съвет. На нея присъстваха и тримата зам.-министри на земеделието и храните Явор Гечев, Валентина Маринова и Бюрхан Абазов.

Мораториумът бе една от основните теми на срещата, която бе открита за медии. Договорът за присъединяване на България с мораториум за продажба на земя на чужди физически лица е за срок от 7 години, т.е. до края на тази година, припомни премиерът. И уточни, че той е ратифициран от всички останали страни и всяка промяна в него изисква нова ратификация. Орешарски изтъкна, че не знае до момента да е имало подобна практика.

Премиерът бе категоричен, че не можем да очакваме, че всички 27 останали страни ще ратифицират евентуално предложение на България за удължаване.

„Това е един урок за всички нас като общество, първо, много да мислим върху характера на ангажимента, а в конкретния случай и върху срока. Вероятно би било по-лесно да защитим в годините на преговори един малко по-дълъг срок, отколкото сега да влезем в нова процедура", каза Пламен Орешарски.

Мораториумът засяга физически, но не и юридически лица, а те имат право да купуват земя, без значение от инвеститорите. "Струва ми се, че говорим повече за психологически страхове, отколкото за някаква реална заплаха или опасност за континуитета на нашите селскостопански площи, каза Орешарски. И изтъкна, че трябва да насърчаваме инвестициите в селското стопанство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай