Нова война в държавата. В дъното 10 "Грипен"-а

Асен Василев скочи на президента и военния министър

Нова война в държавата. В дъното 10 "Грипен"-а | StandartNews.com

Нов скандал пали в държавата "Продължаваме промяната" заради опитите на президента Румен Радев и служебното правителство да подсигурят охрана на въздушното ни пространство, докато стартира проектът с F-16 от САЩ.

ВИЖ ОЩЕ: Голям подарък от САЩ. Финансова инжекция

България търси междинно решение за изтребители, водят се преговори с Швеция и още няколко страни, обяви президентът Румен Радев след заседанието на Европейската политическа общност в Прага.

От Министерството на отбраната съобщиха, че "с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети".

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очакват оферти. Чака се отговорът и на Израел и САЩ.

В Прага Радев не уточни за колко самолета става въпрос. За техния брой не става ясно и от съобщението на военното министерство: "Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", посочи президентът.

Става въпрос за 10 шведски изтребителя "Грипен", съобщи "24 часа", цитирайки писмото на военното ведомство. То е от 30 септември и в него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска оферта за закупуването на "Грипен"-ите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферти за лизинг.

Въпреки това "Продължаваме промяната" си намери удобен повод да запали фитила на нова война в държавата.

Купуването на нови самолети ще срещне нашия отпор, защото е безумие преди да сме получили поръчаните, да купуваме нови, скочи днес бившият финансов министър Асен Василев.

Не е роля на служебния кабинет да взима такова решение с многомилиардни измерения, допълни и Кирил Петков, който подчерта, че това е роля на Народното събрание.

Само часове по-късно след офертата на МО стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на отбраната предложение за 8 нови бойни самолета „Грипен“. Става дума за най-новата конфигурация MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО.

Първият самолет може да бъде доставен в рамките на 24 месеца след подписването на договор, съобщи Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана, цитирана от "Дневник".

Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе до пристигането на американските самолети Ф-16.

Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът Румен Радев в кулоарите на международна среща в Прага.

За това, че България се интересува от шведските самолети бе споменато още на 4 август в коментар за специализираното американско издание Combat Aircraft, съобщава в.“Сега“. В него се казва, че Словакия и България били притеснени от забавеното доставяне на новите американски F-16 Block 70 и се допълва: „Източници от България ми казват, че властите търсят в момента преходно решение за базови способности въздух-въздух с до 18 нови или втора ръка Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на договор“.

Сега в съобщението на „Сааб“ от Стокхолм се казва още: „Обучението на пилотите и техническия персонал е включено и с предложението пълни способности за бързо реагиране ще бъдат постигнати в рамките на бюджета“.

В НАТО само две държави имат такива самолети – Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 г., а през януари 2022 г. производителят „Сааб“ (Saab) обяви, че започва същият процес и за унгарците.

Радев припомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече в момента, е изтъкнал нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Air policing" и охрана на собственото въздушно пространство.

"Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 г., ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза държавният глава.

Държавният глава допълни, че страната ни търси изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай