Ненчев дава показания за новите дрехи на армията

Ненчев дава показания за новите дрехи на армията  | StandartNews.com

Министърът на отбраната Николай Ненчев бе разпитван вчера във Военноокръжната прокуратура. Той е бил призован по телефона веднага след участието си в парламентарния контрол и близо час и половина даваше обяснения за сключените договори за производство на нови униформи на армията.

"Извършва се една проверка с Интендантско обслужване, нищо обезпокоително не констатирах", каза министърът на излизане от военното окръжие. Според него става въпрос за досъдебно производство, по което и други негови подчинени са давали информация. Сделката била от 2014 г. Не можел да даде повече подробности, защото подписал декларация за конфиденциалност.

В началото на февруари Ненчев уволни шефа на "Интендантско обслужване" Ганчо Караджов заради "лошо финансово състояние и управление на дружеството". В мотивите е записано, че въпреки трите сключени договора с МО за над 5,6 млн.лв., предприятието приключило 2015 г. със задължения от над 3 млн. лв. В края на февруари пък стана ясно, че всички обществени поръчки в МО са проверявани от Военна прокуратура. След това бяха спрени и конкретни поръчки - за купуване на коли и джипове, бронирани машини, храна и други.

В парламента Ненчев призна, че е отстранил временно шефа на най-ресурсната дирекция "Отбранителна аквизиция" Венцислав Цанов, докато трае проверката. Успоредно се извършва и вътрешен одит на Инспектората на МО. "Виновните за нередностите по обществените поръчки в отбраната ще понесат отговорност", закани се Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай