Наказват фирми заради снежния капан по пътищата

Според регионалния министър държавата се е справила относително добре със зимната обстановка

Наказват фирми заради снежния капан по пътищата | StandartNews.com

Източник: бТВ

Снегопочистващите фирми, които не са се справили със задълженията си по време на снежното бедствие преди седмица, ще бъдат санкционирани. Това съобщи в интервю за бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той не посочи колко са тези фирми и какви ще санкциите.

„Навсякъде, където има констатирани нарушения, ще бъдат санкционирани. Справихме се относително добре, не мога да отрека трудностите в Северна България, имаше снегонавявания, силни ветрове, които доведоха до затварянето на пътната мрежа в редица области. Отчитам, че основната цел е по-добро взаимодействие между държавните органи, които отговарят за подобни кризи“, каза Цеков.

Според него държавата се е справила относително добре със зимната обстановка.

„Не мога да отрека трудностите. За да изчистим пътищата, е необходимо те да са относително сухи, да е спрял снегът, и да са чисти от тежък трафик. Това означава, че трябва да се въвеждат превантивни мерки за спиране на тежкотоварния трафик поне временно, за да се даде възможност да бъдат почистени пътните артерии“, обясни регионалният министър.

Той коментира и новата магистрала, която трябва да свърже Русе с Велико Търново през Стара планина и да се свърже с „Тракия“ и „Марица“.

„Някога трябва да стане част от големия коридор от Егейско до Балтийско море. За първите два участъка от трасето, сключените договори са за около 1,5 млрд. лева. За последния трети участък – от Бяла до Велико Търново – тепърва ще се обявява обществена поръчка, но прогнозите са за над 1,5 млрд. лева“, обясни Цеков.

Според регионалния министър до 2030 г. е реалистично България да има завършени магистралата от Видин до Ботевград и магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай