Министър издаде присъда за климатичните промени в България

Според него реакцията от страна на правителството вчера е била адекватна

Министър издаде присъда за климатичните промени в България | StandartNews.com

Инфраструктурата на България не е адекватна на нашия климат. А климатичните промени значат по-висок риск от екстремни явления. Можем да очакваме в бъдеще по-сериозни и по-чести валежи. Това прогнозира пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него реакцията от страна на правителството вчера е била адекватна. "Заместник министър на околната среда и премиера веднага отпътуваха на място. Реакцията на държавата беше мигновена и навременна. Вероятно има още една жертва, освен двете, идентифицирани вчера, но не мога да потвърдя със сигурност. Вчера трима души липсваха. Преди да бъде завършен анализът, бих се въздържал да обвиня един човек или фактор за наводненията. Става дума за комплекс от фактори - голямо количество валежи, реакция към предупрежденията, както и застрояванетo", обясни той.

По думите му България не финансира достатъчно научните изследвания. "За да бъдат развити проучванията, трябва да бъдат осигурени по-добре финансово. Има технологични въпроси, които да бъдат решени, за да може да има по-точно установяване на риска от наводнения. Плановете за управление на риска от наводнения се съставят въз основата на модели, които трябва да се усъвършенстват. Посочени са няколко места по Черноморието, застрашени от наводнения, но с различна степен. Конкретната територия в Царево е ограничена и трябва да се вкарат нови данни в математическия модел, за да бъде по-адекватно", коментира министърът. И допълни, че плановете разчитат на исторически данни.

"Планът за риск от наводнения е базиран на период 2011-2019 г. Трябва да се промени това, да се включат климатичните промени, както и периодите да са максимално дълги", смята Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай