Михайлова: Няма да застрояват "Странджа" неправомерно

Изоставаме в управлението на отпадъци, изтъкна министърът

Михайлова: Няма да застрояват "Странджа" неправомерно | StandartNews.com

София. „Странджа" няма да се застроява неправомерно. Това напомни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНТ. Тя обясни, че 70% от територията на община Царево е част от природния парк. Трябва да има баланс между защитата на природата и естествения интерес на общината за развитие на туризма, категорична бе тя.

Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове, каза министърът. Много общини по Черноморието работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях, стана ясно от Михайлова.

"Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно "Странджа" ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението", продължи министърът на околната среда и водите.

МОСВ подготвя активно позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания, заяви Михайлова. Тя уточни, че те трябвало да бъдат закрити още през 2009 г., но от липса на средства към 2012 г. има 130 такива депа. В момента те са 113, а България е поела ангажимент за изграждане на 24 нови депа до 2015 г., обясни още министърът. В момента новите депа в страната са само две, алармира тя.

"Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги", каза още Михайлова. И изтъкна, че санкциите по процедурата са много строги. Страната ни изостава сериозно по отношение на управлението на отпадъците, призна тя.

"Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим", бе коментарът на министъра по повод предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, който свиква Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай