Лорер с нова атака срещу президента. Нанесе изненадващ удар

У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус към упражняването на власт

Лорер с нова атака срещу президента. Нанесе изненадващ удар | StandartNews.com

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер изрази в интервю пред бТВ пълно отхвърляне на действията и коментарите на президента Румен Радев от последните дни и месеци. Особено чувствителна е темата за шефовете на службите.

„У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус към упражняването на власт и се опитва да вмени на изпълнителната власт да не упражнява такава, за да може той“, каза Лорер.

„Нашето мнение е, че службите са за опазване на сигурността. Сигурността е задължение на кабинета. Тези служби трябва да работят за избраното законно правителство на страната. Тези служби не разследват. Разследва прокуратурата. Тези служби, начело с ДАНС и ДАР, са разузнавателни. Те трябва да събират информация, а не да дават политически оценки. Те трябва да събират информация, за да може органите на реда, да се възползват и да работят оперативно за спазването на закона и реда“, посочи той.

„Неприемането на докладите на службите е знак, че ние не приемаме качеството на работата им и тяхното политизиране. При последното изслушване председателят на ДАНС си позволи от трибуната на парламента да раздава политически оценки. Агенцията не би следвало това да прави“, добави Лорер.

„Президентът е фигура, която трябва да управлява българската нация. Президентът не властва. Упражняването на власт е дело на Министерския съвет. Фигурата на президента трябва да бъде върната там, където по Конституция създателите са предвидили тя да бъде. Разширяването на властта ѝ поради политическия вакуум през последните две години беше аномалия. Редно е да се върне обратно в конституционното ѝ русло“, обясни той.

„Президентът има представителни и обединителни функции, не защото така има изказване в нашия запис, а защото така пише в Конституцията – това е неговата роля. Ако на някой не му харесва, да си представи друг модел на Конституцията, където пише, че президентът си управлява еднолично“, коментира депутатът.

„Естествената реакция на Народното събрание е да каже: Един момент, този президент превишава правомощията си. В Конституцията пише, че обединява, а той иска да е политическа сила“, подчерта Даниел Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай