Край! Властта и миньорите сключиха споразумение

Съобщението направи лично премиерът Николай Денков

Край! Властта и миньорите сключиха споразумение | StandartNews.com

Има окончателно споразумение между протестиращите енергетици и миньори и правителството. Това съобщи лично премиерът Николай Денков. Утре споразумението влиза за одобрение в парламента.

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия , преговори, както искате го наричайте. Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство", каза премиерът.

Денков подчерта, че държавата няма да затваря централи.

"Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат", подчерта той.

"Това е началото на доста по-подробно обсъждане, което е важно да се случи. Подписите стоят под седем точки, които утре ще бъдат внесени в НС. Първите две точки са експертни. Ангажиментът е и на партиите, подкрепящи кабинета. Базовите мощности трябва да са достатъчни за стабилност на електрическата система. Част от организациите казаха, че спират протестите, след като приемем споразумението, друга част - ще говорят с протестиращите и тогава ще решат. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници в дискусията, които представляват протестиращите", посочи той.

Премиерът обясни, че, за да започнат преговорите с ЕК, е трябвало да бъдат внесени текстовете в Комисията. "Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки", подчерта Денков.

И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус, допълни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. От своя страна Десислава Атанасова уточни, че в "некоалицията" са сериозни партньори, защото в трудни моменти могат да разчитат един на друг.

Властта, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.

В парламента се проведе седемчасова среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите енергетици и миньори. Протестите продължават вече пети ден заради несъгласие с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

По-рано във Фейсбук депутатката от "Възраждане" Искра Михайлова публикува и документа, около който се обединиха протестиращи и управляващи:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай