Вторник,

Херо Мустафа води важен човек при президента

От: Стандарт -
2617
Херо Мустафа води важен човек при президента
A
A
A

Около час и половина продължи срещата на "Дондуков" 2 на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа и президента Румен Радев, за която "Стандарт" съобщи. 

Херо Мустафа влезе в президентството, събра погледите на Левицата

От сградата на президентската институция си тръгна и ръководителят на "Офиса за координиране на санкциите" в Държавния департамент на САЩ Джим ОБрайън.

Той е на посещение в страната ни четири дни, след като САЩ ни изпрати нов списък по "Магнитски".

След срещата с президента двамата висши американски представители проведоха разговор и с правосъдния министър Крум Зарков, съобщава БТВ.

Координаторът на санкциите, налагани от САЩ, Джим ОБрайън, който е на посещение в България, ще разговаря с представители на правителството, съобщиха преди това от американското посолство в София.

Оттам уточняват единствено, че ОБрайън ще обсъди с представители на правителството “различни начини, по които Съединените щати могат да съдействат на усилията на България за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона”.

Визитата на координатора на американските санкции в София става факт само три дни, след като американското финансово министерство санкционира за корупция по глобалния закон “Магнитски” още петима българи.

Става въпрос за бившия министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиняемия за шпионаж проруски политик Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов.

Целта е САЩ да съдействат на усилията на България за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона, заявиха още от американското посолство в София.

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани

Възможни са и още списъци по закона “Магнитски”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.“Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той.

В свое изказване пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат санкционирани по "Магнитски". "Има сигнали, че този списък ще продължи", заяви тя.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе още Зарков.

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения, пише "Флагман"


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com