Кънчо Стойчев видя кога ще са предсрочните избори у нас

Според него битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори

Кънчо Стойчев видя кога ще са предсрочните избори у нас | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

До предсрочни парламентарни избори у нас на сегашния етап няма да се стигне. Това ще стане вероятно към края на годината, тъй като основните политически играчи имат да си решават проблеми. Това прогнозира в интервю за БНР социологът Кънчо Стойчев.

Според него битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори.

Той коментира процесите в Европейския съюз. По думите му притеснителното в днешния ден е, че войната вече е достатъчно вероятна. И добави също, че доскоро най-красивият и успешен проект за мир в човешката история – ЕС, в момента го виждаме като проект за война.

"Разбира се, че Европа следва да развива своя отбранителен потенциал, но като че ли това се случва много късно", смята социологът.

Според него воденето на васална политика от страна на Европа по отношение на САЩ не е от вчера и от днес. Това е основен проблем в европейската политика в последните 15-20 години, подчерта той.

Стойчев изтъкна също, че в момента Европа е в криза на лидерство. Като че ли васалната позиция е официализирана, добави мнението си той. И продължи: "Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че тя е непреодолима. Американският военнопромишлен комплекс победи. Десетилетия напред Европа ще бъде въоръжавана с американско оръжие, а не със свое собствено – Европа не може да го произведе в нужните количества и качество, защото пропусна момента, когато имаше тази възможност."

Освен това Европа от една енергийна зависимост от Русия, отива в друга енергийна зависимост – от САЩ, коментира социологът.

Според него Европа се срива в момента. Ключовите европейски икономики са в рецесия, подчерта той и добави: "Виждаме, че основни бизнеси всеки ден се изнасят по посока на САЩ."

По думите му това е криза, която няма нищо общо с регулярните кризи - тя е много по-дълбока.

В Европа има и много изострена криза на легитимността на политическото управление, смята Кънчо Стойчев, като подчерта, че има фатално раздалечаване между волята на хората и това, което се случва в администрацията.

Той очаква изненадващи резултати на предстоящите европейски избори с голямо засилване на присъствието на по-крайни партии в ляво или дясно и нова конфигурация на европейско равнище.

"Каквато и конфигурация да се получи, накрая по някакъв начин се постигат едни споразумения, които са главно между Франция и Германия, и се въвежда едно управление, което много бързо се откъсва от настроенията и желанията на хората."

Масовото настроение в Европа е за прекратяване на войната, а елитите разказват как тази война трябва да продължи до последния човек, даде пример той.

Стойчев коментира и дискусия на тема "Консервативно и/или либерално", която ще се проведе днес. По думите му това са доста многолики тенденции, но няма общество, в което те да не съжителстват. Въпросът е в тяхната мярка и във вида на варианта им, смята той. Според него и по отношение на консерватизма, и по отношение на либерализма най-опасното е когато се отива в крайности. И в двата случая нещата се израждат и настава бумеранг, посочи той.

"Този дебат всъщност касае нашата европейска цивилизация, цивилизацията на "белите хора". Всички ние взети заедно по света сме не повече от 1 млрд. души. В свят, който е 8 млрд., разбирате, че има 7 млрд. други хора с други култури, с други ценности, съответно с други разбирания за либерално и консервативно. Това е огромен проблем на нашето мисловно пространство – че ние някак възприемаме Европа и Запада като всьо и вся, а ние сме една малка частица, едно малцинство в света, в който живеем."

В европейския политически живот има определено разпределение на политическото пространство и нашите партии са принудени да членуват в някоя от групите, напомни Стойчев и изказа мнение обаче, че "табелките, които си слагат, често нямат нищо общо с действителността у нас". По думите му по същия начин стои въпросът за лявото и дясното. Според него най-смислените и дълбоки десни реформи в България са проведени от БСП преди 20 години. И обратно: "Партии, които се кичат с табелка "дясно", са не просто леви партии в България, те са левичарски. ПП е една левичарска партия. Там няма грам дясно."

В икономически смисъл ГЕРБ имат основание да се представят като десни, те имат поведение на дясна партия, коментира Стойчев и добави, че най-силно поведение на дясна партия има ДПС.

Дясната партия е онази, която постоянно поставя в центъра на дебата и дейността си условията за правене на бизнес в съответната страна, обясни Кънчо Стойчев. В този смисъл той изказа мнение, че в нашата страна такава партия няма. По думите му условията за създаване на блага в България са отвратителни. Той отбеляза административната тежест в бизнеса, прекалената бюрокрация и неефективността на обществените системи: "Няма такава партия. Те се боричкат за власт и за позициониране в тази власт."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 1 месец

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи