Калфин: Обръщайте внимание на детското мнение

Калфин: Обръщайте внимание на детското мнение | StandartNews.com

Обръщайте сериозно внимание на детското мнение. Това гласи снимка, с която министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин позира преди откриването на форума, посветен на лансирането на стратегията за правата на детето на Съвета на Европа. Тя бе публикувана на официалната страница на социалното министерство в Туитър.

Отношението към децата е знак за зрелостта на едно общество, обясни от трибуната на форума.

Бедните деца с необразовани родители са без възможност за развитие на тези семейства. Тези семейства трябва да знаят и да имат усещането, че чрез работа могат да осигурят стабилността на фамилията и бъдещето за децата, подчерта той.

Предвижда се да бъдат закрити институциите за малолетни престъпници. Ще се разчита повече на това децата да бъдат приемани в домовете на приемни родители. В България през последните месеци има много непридружени деца на бежанци. Обсъжда се законовото представителство на тези деца, както и да се помогне за спирането на трафика на тези деца. Това са част от предизвикателствата, пред които сме изправени през последните години, допълни Калфин, цитиран от БГНЕС.

Със спиралата на бедността рискуваме да създадем изгубено поколение, което ще подбие устоите на общността. Второ поколение емигранти изгубили илюзията на новите общества ги прави лесна мишена за радикализма, каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев.

Развитието на правата на децата в дигиталната среда ще се бори с уязвимостта им към екстремизма. Трябва да сме честни в оценката къде сбъркахме и трябва да приемем новото. Гордеем се с подхода на изработването на тази стратегия. Стратегията за правата на детето е изработена в режим на съгласие с всеки член на съвета, включително е съобразена и с децата. Плевнелиев припомни, че през 2015 окончателно бяха затворени всички институции за деца и това е станало с мащабно гражданско участие. България тук дава много добър пример, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай