Калфин: Не приемаме търгуване с Конституция и закони

Калфин: Не приемаме търгуване с Конституция и закони | StandartNews.com

Пенсионната реформа трябва да се приеме преди лятната ваканция на парламента

"Ние настояваме съдебната реформа да се проведе бързо. Но настояваме да се проведе в съгласие. Не с извиване на ръце, не с детско цупене и тръшкане като в детската градина - дай си ми Конституцията, на си ти кодексчето". Няма как АБВ да приеме търгуване с Конституция и закони, посочи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, визирайки ултиматума на РБ. Радан Кънев има опит като политик и мисля, че подобен начин на търговия, по който той я представя, е абсолютно недопустим и неприемлив.

Кодексът за социално осигуряване, който съдържа пенсионните реформи, трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента и няма логика той да се отлага, това каза още Калфин, като припомни, че имало опит от Патриотичния фронт, енергично подкрепян от реформаторите, пенсионната реформа да се отложи за есента.Слава Богу това беше отхвърлено, защото едната седмица срок, която тече от миналата сряда, е последната на много месеци, в които бяха обсъдени тези законопроекти, коментира социалният министър.Според него зад предложението за отлагане на пенсионната реформа стои искането на реформаторите да я обвържат с подкрепата на АБВ за промените в Конституцията . Опасенията са ни , че съдебната реформа ще бъде компрометирана с поредна смяна на Висшия съдебен съвет, която няма да реши проблемите, каза Калфин.

Той припомни промените, които са залегнали в Закона за семейните помощи, целящи да се прекрати източването на системата и да има затягане на правилата за отговорното родителство. Ако дете не посещава три поредни месеца училище, или общо 6 в годината, надбавките, които се полагат на семейството му, ще бъдат спирани за една година. Важно условие е обаче, в този процес училищата и общините да бъдат активни. 25 на сто от ромските деца отпадат от училище, а при българчетата процентът е 5,6. Половината на пазара на труда сега са хора с основно или по-ниско образование, посочи още Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай