Калфин готов с реформата на инвалидните пенсии

Калфин готов с реформата на инвалидните пенсии | StandartNews.com

Вицепремиерът очаква промяна на методиката за освидетелстване

До седмица Министерството на труда и социалната политика ще представи виждането си за промените в инвалидните пенсии, съобщи пред "Стандарт" министър Ивайло Калфин. Хората с увреждания, които излизат с решение на ТЕЛК, ще бъдат разделени на две групи - в едната ще са всички в трудоспособна възраст и здравословно състояние, което им позволява да работят, а във втората всички останали - деца, пенсионери и хора с тежки заболявания.

"За тези, които са в трудоспособна възраст, ще стартираме механизъм, който да им даде възможност да се включат в пазара на труда с такъв тип работа, която може да вършат", обясни Калфин. Този механизъм включва на първо място рехабилитация и подкрепа на тези хора, след което ще се преценява доколко те са се възстановили и какъв тип работа е подходяща за тях. За работодателите, които са готови да ги наемат, ще има субсидия за адаптиране на работното място. Предвижда се и включването на тези хора в курсове за преквалификация. МТСП ще осигури и повече стимули за създаване и развиване на социалните предприятия, които дават заетост на хора с увреждания и произвеждат стоки и услуги за тях.

"Едно от нещата, за които ще настоявам пред здравното министерство, е да се промени методиката за оценка на инвалидността, защото тя е доморасла", коментира още Калфин. По думите му според сегашната методика всеки един човек, който се явява за признаване на процент инвалидност, се сравнява с "един млад, здрав левент на 18-20 г." "Затова един човек на 60 г. по тази методика винаги излиза много болен", обясни Калфин.

До лятото пък социалното министерство ще е готово със законопроект за изцяло нова система за социалното подпомагане. Тя ще отдели социалните услуги от помощите, а подкрепата на всеки един нуждаещ се ще се индивидуализира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай