Калфин: Дългът е нужен, за да компенсираме дефицита

Калфин: Дългът е нужен, за да компенсираме дефицита | StandartNews.com

Дефицитът в бюджета трябва да бъде намаляван постепенно и това е начинът, по който трябва да излезем от спиралата на дефицити. Дотогава този дефицит трябва да се финансира, коментира темата за новия дълг от 16 млрд. лв. вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по БНТ.

Той допълни, че големите плащания, които държавата трябва да направи, са за 2015 година и са натрупани от предишни правителства. Калфин беше категоричен, че няма как да се похарчат средства от дълга за военна техника, без това да е записано в бюджета.

Относно пенсионната реформа той коментира, че по всеки от нейните елементи ще има различни мнения, затова трябва да се намери стъпка, която „да не наказва хората".

"В момента работим за тези, които сега работят и им предстои да се пенсионират, с цел да им бъдат осигурени по-добри доходи", посочи социалният министър. "Ако не се случи всичко това – върви една тенденция, която в България е най-силна от всички европейски страни – ние на практика да си ликвидираме пенсионната система и да преминаваме към това, което беше при социализма – плащане от данъците."

Малко под 1,3 млн. пенсионери ще получат великденски добавки – тези, чиито пенсии са под 286 лева, припомни той. По думите му държавата може да отдели 50 млн. лв. за целта и те са разпределени по този начин, защото е по-справедлив.

Предложението на работодателите за 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери срещна доста възражения, отбеляза Калфин. Той не очаква предложението да намери широка подкрепа и не смята, че е редно да се натоварват хората с ниски доходи.

По думите му средният период, през който българите получават пенсия, е 17 години и 7 месеца и е сравним с Европа.

По повод на скорошното си посещение в Русия Калфин отбеляза, че е абсурдно да не си говорим директно с Русия, а само чрез декларации на НАТО и Европейския съюз.

„Санкциите са патология в международния процес, от тях губят всички страни и печели контрабандата", коментира още той. Въпреки това обаче поясни, че България подкрепя санкциите, защото е част от ЕС, а в ЕС решенията се вземат с единодушие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай