Извънредна новина от ЦИК (ВИДЕО)

ЦИК категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила Изборния кодекс

ЦИК категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила Изборния кодекс. Това заяви председателят на комисията Камелия Нейкова на извънреден брифинг, на който присъстваха повечето от членовете на контролния орган. Така ЦИК отговори на премиера Николай Денков, който по-рано днес обвини комисията, че с решението си да защити изборите утре, като отмени ползването на машини, нарушава закона.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го най-търсения документ. Вижте доклада на ДАНС за пипането на машините

"По повод призивите към Централната избирателна комисия да преразгледа вчерашното си решение, свързано с начина на гласуване, към настоящия момент Централната избирателна комисия не е намирала основания за това. Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства дали ЦИК има основание да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всичките са депозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа", заяви Нейкова.

Дали докладът на ДАНС е верен или не, той е получен в ЦИК и ние сме длъжни да се съобразим с него, каза Нейкова. 

"Искаме да обърнем внимание, че до настоящия момент не е постъпила информация, която да опровергава информацията от ДАНС за неправомерните действия на заместник-министъра на електронното управление", заяви Камелия Нейкова. 

Шефката на ЦИК прочете и няколко изречения от доклада на ДАНС относно неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното:„Да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше беше осъществена на 20 октомври в присъствието на присъствието на представители на ЦИК в министерството, като финалът завърши с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам „качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам.-министъра е недопустимо дори с цел някой да си го гледа и да си поиграе с него. Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно”, добави тя.

Нейкова бе категорична, че ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват.

„Това, че МВР разполага със съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране, не се счита за разрешение от ЦИК. Нашите мотиви бяха да не допуснем компрометиране на гласуването да спазим разпоредбите на закона, но най-вече да има доверие в изборния процес", уточни тя.

„ЦИК отхвърля твърденията, че е нарушила закона. Подобни изявления са вмешателство в работата на независим държавен орган. Всички избиратели, които желаят да гласуват, да идат, да дадат своя глас. Обезпечен е достатъчен брой хартиени бюлетини. Аз като избирател също искам да гласувам с машина и съм гласувала по този начин. Сега ще гласувам с хартия, не защото изпълнявам поръчка“, добави председателят на ЦИК.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Трезвомислещ
преди 5 месеца

Тия две тетки направо ще ме разреват! Толкова слушкат, гласуват както са им наредили и абсолютно компрометират комисията. Превърнаха я в Централна Изпълняваща (чужди нареждания) Комисия.

Откажи
suta
преди 5 месеца

Не си много трезвомислещ май, а?

Откажи