Изпращаме ли офицер в Йемен

Говори министър Тагарев

Изпращаме ли офицер в Йемен | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Българската страна обмисля да изпрати офицер за свръзка в щаба на операцията на съюзниците, ръководена от САЩ и подкрепена от Великобритания, срещу хутите в Йемен.

Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламента в отговор на въпрос дали България предвижда да се включи в общите действия. 

"За нас е важно да поддържаме контакти и комуникация с нашите съюзници, като водеща страна там е САЩ, с подкрепата на Великобритания, има и други държави. Обмисляме различни варианти, с които да се включим. Основният вариант е офицер за свръзка в щаба, който ще ръководи тази операция, за да може да гарантираме, че по най-добрия начин ще защитим интереса на българските граждани", каза Тагарев.

Той каза, че не си представя как България би провела спасителна операция. По време на посещението си в САЩ от изминалата седмица Тагарев е поставил този въпрос пред американската страна. Министърът увери, че един от основните български интереси е да се гарантират животът и сигурността на българските пленници.

"За нас е изключително важно да гарантираме сигурността на българските граждани и българската собственост. Във втория случай корабът (бел. от ред. - "Galaxy Leader") е собственост на българска фирма", заяви Тагарев, цитиран от "Фокус".

"Обсъждах в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България", коментира още министърът по време на изслушването.

„Поставихме този въпрос. Разбира се, ще е необходимо да постигнем общо разбиране и в Пентагона, и Държавния департамент. Те са наясно със ситуацията тук”, обясни Тагарев.

По думите му на следващи срещи тази тема ще бъде отново дискутирана.

„Двустранните отношения между България и САЩ във военната област имат стратегическо значение. По време на двустранните срещи американската страна ни благодари и за положените усилия за увеличаването на средствата за отбрана от държавния бюджет и помощта за Украйна“, каза още министърът на отбраната, цитиран от БГНЕС.

От изслушването стана ясно, че Тагарев е запознал американците с плановете за изграждане на инфраструктура за разполагане на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Bios
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи