Избори по Бисмарк или 50 нюанса лъжи 

Фабриката за фейк новини на политиците заработи на пълни обороти, но ще фалира още през септември

Избори по Бисмарк или 50 нюанса лъжи  | StandartNews.com

* Фабриката за фейк новини на политиците заработи на пълни обороти, но ще фалира още през септември

Всички мислихме, че най-печелившият бизнес в България са сайтовете за илюзии, зад които bet компаниите печелят милиарди. В последната седмица обаче се оказа, че най-атрактивните са фабриките за лъжи, които политиците продават безплатно в летните горещини преди политическата жега.

Като се има предвид, че ловният сезон тръгна с необичайно настървение, войната в Русия пак е в разгара си, а октомврийският вот чука на българската врата, бумът на политическата фейк индустрия си има своето съвсем логично обяснение, дадено още от мъдрия първи канцлер на Германската империя:

Когато искаш да заблудиш целия свят — говори истината. Ото фон Бисмарк -  История, наука, факти и събития

„Най-добре се лъже преди избори, по време на война и след лов“.

Така че, харесва ни или не, изборите вече тръгнаха в пълната синергия между афоризмите на Ото фон Бисмарк и лентата на „50 нюанса в сиво“.  

Претендиращите за първото място на изборите на 2 октомври – ГЕРБ и "Продължаваме промяната", почти едновременно отвориха щандовете си за провокации, в които главните действащи лица бяха бивши премиери.  Кирил Петков се възползва от телевизионния си комфорт, за да обяви, че партията му няма да прави коалиция с ГЕРБ, докато начело стои Бойко Борисов. Малко по-късно лидерът на най-голямата опозиционна партия в миналия парламент влезе в своята зона на онлайн комфорт и отговори, че ако махнат Кирил и Асен, „Продължаваме промяната“ стават много приятна партия.

Кое е по-невъзможно – ГЕРБ без Борисов или ГЕРБ и ПП? Този въпрос се оказа поне за 1 милион и спекулациите тръгнаха от мрежата на секундата.

Първо се появиха хардлайнерите в партията на Борисов, които заподозряха превес на реформаторското крило, играещо гамбит с лидера, за да влезе в управленска игра. После феновете на Петков видяха гигантска конспирация, в която Борисов реди служебния кабинет на Радев и притиска яко Промяната. Единствено зевзеците не се хванаха на нюансите на кръстосания дуел и започнаха нагледно да илюстрират новата следизборна коалиция ГЕРБ - ПП. Пуснаха мемета как в пернишки Голф си пътуват от избирателния район до София двамата депутати – Кирил Ананиев от ГЕРБ и Бойко Рашков от ПП като си обсъждат кой ще следващия арестант и как данъчните да му блокират сумите.  Други пък се прехвърлиха в  Габрово и онагледиха как в Дома на хумора и сатирата Томислав Дончев от ГЕРБ преговаря с Радостин Василев от ПП как да се делят европейските пари.         

Мрежовите каламбури явно са дошли в повече на Дончев и той реши да припомни по свой начин друга крилата фраза на Бисмарк:

„Глупостта е дар божи, но с него не бива да се злоупотребява“

Няколко дни по-късно той се възползва от медийните прожектори, за да даде своето обяснение за странната ситуация пред призмата на народопсихологията.  За първи път българите не си представят възможна коалиция след изборите, каза Дончев като поясни, че това създава риск от влизане в спирала от последователни избори. Единственото сигурно нещо, което каза е, че ако ГЕРБ са първа политическа сила, ще се опитат да направят правителство. Останалото беше в нюанси и под условие в зависимост от особените отношения на ГЕРБ и с ПП, и с ДПС. Най-категоричен беше в отрицанието си за съюз с БСП.  А най-ласкавите думи бяха за ДБ заради общата им идейна основа. С ДБ можем да разговаряме, с тях нямаме значими различия, заяви Дончев.

Тази непоискана похвала обаче не остана без реакция от страната на хората на Христо Иванов, които мигом отвърнаха на подадената ръка за помирение. Не словесно, разбира се. А по Бисмарк и по-точно по лозунга му:

"Политиката е изкуството на възможното"

Най-силното финансово острие на ДБ Владимир Панев направи дори невъзможното, за да докаже манипулация лично на Борисов.  Съпредседателят на „Зелено движение“ сезира Комисията за финансов надзор за изказване на лидера на ГЕРБ, излъчено в профила му във "Фейсбук" при посещение в торовия завод "Неохим", в което той обсъжда състоянието на предприятието с директора Стефан Димитров. Тема на разговора е поскъпналият природен газ и трудностите на компанията - производител на изкуствени торове. Димитров казва, че предприятието не работи заради поскъпналия газ, а Борисов подчертава: "В този контекст заводът не работи". Директорът допълва, че 61 души са освободени през август и прогнозира, че през септември ще има нови съкращения на специалисти, които "не можеш да намериш в България". Борисов подхваща, че от 1400 работещи в миналото "сега няма нито един" и това се дължи на сегашните управляващи.

В сигнала си Панев подчертава, че "Неохим" е публична компания, чиито акции се търгуват на борсата и има ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за този тип дружества, защото може да окаже влияние на цената ѝ. Той напомня, че дружеството е обявило рекордна печалба от 75 млн. лв. за полугодието, а спирането на работата през август не е принудително, а предварително планирано, защото така е написано и в сайта на компанията.

Финансовата точка, която ДБ записа с акцията на Панев, последвана от проверка на Главната инспекция по труда в Неохим, която установи, че няма масови съкращения, обаче избледня на фона на наситените нюанси за лелеяна предизборна коалиция с ПП. На фона на песничката: Аз искам теб, ти пък искаш друг, ДБ с лекота отхвърли офертата на ГЕРБ, но така и не получи протегнатата предизборна ръка на  ПП . "Ние се подкрепяме взаимно, но не сме десни, а центристи", заяви Асен Василев точно в стила на Бисмарк:

 „Да се присъединиш принципно, на дипломатически език означава вежлива форма на отказ“.

Самият Асен Василев обаче за пореден път показа, че може да е гениален манипулатор, но е прохождащ в дипломацията и тепърва има да изучава Бисмарк. Иначе, не би допуснал такъв фал с лъжата на газа.  Ако Газпром подадат евтин газ за Чирен – защо не, каза съпредседателят на ПП и втрещи дори най-лайт русофобите. Само преди два месеца той тропаше по масата, че няма да има нов договор с "Газпром", а месец по-рано рапортура  в парламента, че "Газпром" е нелоялен партньор и ненадежден контрагент, затова късаме с него.

Дали след като в представите на Асен Василев Русия е вече допустим партньор, това не означава, че Путин за Кирил Петков вече не е бензиностанция с ракети, ще разберем по-нататък. Но вече е факт, че  докато ПП омекват в  позицията си за газа, ГЕРБ бетонират входа на създадения по тяхно време Турски поток с надежда да не им се наложи да си припомнят друга фраза на германския геополитик, а именно:

„ С един милион щика може да направиш всичко освен да седнеш на тях“.  

Фабриката за фейк новини работи на пълен оборот и в БСП, като постоянни смени дава Явор Божанков. Той пък се е влюбил в друга фраза на Бисмарк:

"Ако повторим една лъжа три пъти, народът ще повярва“

Не остана телевизия, пред която да не се разяри на рокадите на служебния кабинет, които са отстранили най-читавите кадри на столетницата. Както винаги, той не обръща внимание на сайтовете, които изкарат злоупотребите им и конфликтите на интереси. Зает с мисли за бъдещата коалиция и с клетвите, че няма да има сделка  нито с ГЕРБ, нито с ДПС, защото БСП е социалната партия, която бори мафията. Това, че именно опозицията прокараха най-съществените антикризисни мерки, е в полето на истината, което сега очевидно е демоде.   

Трябва да се казва истината, но не цялата истина

учи Бисмарк и тази фраза не е убягнала от прочита на новобранеца за тези избори – Стефан Янев. Той така рязко свали всички разделителните линии в политиката, че остана питанката – а коя е линията за Български възход? Твърди, че трябва да се водят разговори с всички възможни доставчици.  Обещава, че ще води разговори с всички политически сили. Поставя основния си акцент върху демографската криза . В западните нормални общества сигурно щеше да обере овациите, но в у нас все събра подозренията. Защото както казва Бисмарк:

Никога не се доверявайте на българите, защото те самите дори не си вярват.

Това обаче кореспондира с въпросите към електората, а не към изборджиите. На кого да се вярва, кой по-малко лъже? Августовските лъжи минават под мотото на предизборните обещания, защото хората се забавляват отпускарски и гледат политическия сеир. Но през септември, когато удари гонгът за надпреварата, дори дребните шегички няма да се прощават. Тогава политиците тръгват на борба за сърцето на електората, но хората започват истинската битка с инфлацията и бедността в опит да оцелеят през есента и зимата. Фалитът на фабриките за лъжи ще е неизбежен. А за съдбата на фабрикантите не е нужно да търсим фрази от Бисмарк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай