Испански и български социалисти срещу санкциите за Русия

Испански и български социалисти срещу санкциите за Русия | StandartNews.com

Европейските санкции спрямо Русия са неефективни за политическия процес на преговорите. Над тази теза се обединиха Председателят на БСП Михаил Миков и лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес. Двамата разговаряха в Мадрид, където се провежда среща на лидерите от ПЕС. Домакин е партията на Санчес, а една от целите й е европейската левица да засвидетелства своята подкрепа за ИСРП (PSOE) за предстоящите местни и парламентарни избори в страната.

Миков и Санчес обсъдиха актуалната политическа обстановка в Испания и България. Двамата разговаряха по-специално за конкуренцията между „Подемос" и ИСРП и като цяло за лявото пространство. Обсъдено беше и състоянието на левите партии след продължилата четвърт век неолиберална хегемония.

Една от темите, поставени в хода на разговорите, бе споразумението по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Лидерът на социалистите изрази позицията на БСП, аргументирана в решение на Националния съвет на партията. Миков отбеляза, че има резерви към съдържанието на споразумението. Българската левица не приема и непрозрачния начин, по който се водят преговорите за него.

Председателят на БСП и испанският му колега обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете партии за бъдещи избори – местни, национални и европейски. Михаил Миков и Педро Санчес разговаряха и за някои вътрешнопартийни въпроси, като организационното укрепване, политическото укрепване, по-активното привличане на млади хора в органите на партията и др. Придружаващите ги представители на БСП и ИСРП обмениха ценни мнения и добри идеи, и практики с уговорката за продължаване на сътрудничеството по всички въпроси. Педро Санчес пожела успех на БСП на изборите тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай