Илхан Кючюк с прогноза за енергийната независимост на Евросъюза

Кризите ни задължават да направим ценностно ориентирано правителство

Илхан Кючюк с прогноза за енергийната независимост на Евросъюза | StandartNews.com

"Европейският съюз върви усилено към диверсификация. България трябва да потърси всички свои възможности и ресурси как да осигури в дългосрочен план своята собствена икономика. Тук няма лесно решение. Няма и популистко решение. Най-правилният подход е да се върнем отново към масата на експертността." Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, съпредседател на Партията на европейските либерали (АЛДЕ).

По думите му Брюксел няма да налага решенията си на София, а ще иска от София предложения за решения.

"Кризите ни задължават да направим ценностно ориентирано правителство, което да има ясна физиономия пред нашите международни партньори. То трябва да бъде свързано с бъдещето на България в ЕС", каза Кючюк.

"Има какво да се направи, и то много, защото влизаме в критичен период. Обществата в Европа ще започнат да се изморяват, виждат се вече последствията от кризите. (…) Европа беше свикнала да живее в едно охолство, което е продиктувано от това, че беше континент на мира, континент на възможностите", подчерта евродепутатът.

"Трябва да се даде нееднозначно и консолидирано послание към гражданите на Украйна, че ЕС е с тях и това няма да бъде просто политически слоган за следващите няколко месеца, а ангажимент", посочи Кючюк след посещението си в Украйна начело на делегация на европейските либерали.

"Не е работа, поне наша, да казваме на Украйна кога да преговаря. Нашата задача, политическа и морална, е да подкрепяме Украйна с всичко, което  можем", отбеляза Кючюк относно позиция на АЛДЕ за Украйна.

Евродепутатът определи връщането на дипломатите ни в Украйна като "добра стъпка, но дълбоко закъсняла".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай