Илхан Кючюк с ключови думи за Шенген. Какво ни трябва?

Според него влизането в еврозоната ще стане по-трудно

Илхан Кючюк с ключови думи за Шенген. Какво ни трябва? | StandartNews.com

Илхан Кючюк посочи, какво трябва да се направи за  пълноправно членство в Шенген.

„По темата Шенген трябва да се обединим и до края на годината да искаме срок за пълноправното ни членство през 2025 г.” Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк в предаването „Пресечна точка”.

Според него влизането в еврозоната ще стане по-трудно.

„Първо трябва да сме пълноправна членка на Шенген. Много по-лесно ще се обясни на гражданите, че няма нищо страшно в еврозоната”, заяви Кючюк.

Той коментира, че страната ни не върви добре с Плана за възстановяване.

„Имаме едно единствено първо и последно плащане от декември 2022 г. Предупреждавахме, че това не са лесните пари, които Брюксел „залага на трупче” и чака някой да ги вземе, а това са средства за инвестиции, които изискват дълбоки реформи, нов подход в икономиката, който да се отрази и върху социалния живот на българските граждани, средства за българския бизнес”, заяви евродепутатът.

„Парламентът прави реформите доколкото е възможно. Друг е въпросът към онзи момент какви критерии бяха заложени от тогавашните управляващи, дали тези критерии бяха възможни, защо не се направиха допълнителни искания за отстъпки от брюкселските правила. Това е задача номер 1 на следващите български представители в ЕП – да поискат гъвкави правила. В противен случай не можем да се възползваме от тази инвестиционна политика на ЕС”, каза той. И даде пример с Полша, която е успяла да предоговори условията си.

„Национална цел се изгражда в България, а се защитава навън. Няма друг начин да защитим своя интерес, освен изграждайки консенсус вътре в страната. Трябва да е стабилен, за да издържи пред международните ни партньори”, каза Илхан Кючюк.

Той беше сред организаторите на форума „ЕС среща Балканите”, който започна днес. Кючюк коментира, че войната в Украйна е направила така, че ЕС да обърне много по-сериозно внимание на процеса по разширяването.

„Когато има политическа воля, видяхме, че може да бъде дадена „зелена светлина" и на Украйна, и на Грузия, и на Молдова. Но не трябва да забравяме, че някои държави от Западните Балкани преговарят вече 20 години. Северна Македония например преговаря реално от 2005 година. Изпълнила една голяма част от европейското законодателство. Същото се отнася и до нейните съседи", коментира евродепутатът. „Най-важното е Европейската комисия през следващите 5 години не да се насочва към големи разширявания, а да започне крачка по крачка, стъпка по стъпка. Към днешна дата изглежда, че Черна гора е най-близо до финализирането на преговорния процес”, заяви Илхан Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай