Гуцанов: БСП получи жълт картон от избирателите

Не е време за оставки, обяви Димитър Дъбов

Гуцанов: БСП получи жълт картон от избирателите | StandartNews.com

София. "Получихме остро предупреждение от страна на избирателите, жълт картон", заяви депутатът Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро на БСП, на пресконференция в централата на партията. "Затова са необходими два вида мерки. Той припомни, че на предходното ИБ се е взело решение да се даде мандат на председателя, независимо, че по устав той не се нуждае от подобни правомощия, но според Гуцанов, това има друг акт. „Очаквайте да има подобни промени и няма как да ги няма при подобни резултати от изборите", каза той.

Народният представител обясни, че в края на седмицата се очаква да бъдат готови анализът на кабинета „Орешарски" и анализът, изготвен от БСП, на чиято база ще се види какво се случва точно в кабинета, кое е изпълнено и какво трябва да се направи от тук нататък, с поети много ясни два или три ангажимента в различни области. „На тази база ще бъдат направени и необходимите промени и в кабинета, след разговорите с коалиционните партньори, но с много по-активното участие на мандатоносителя, за да бъдат изпълнени именно тези приоритети и ангажименти, които ще бъдат поети от нас като партия – мандатоносител", категоричен бе Гуцанов.

„Ясно е, че трябва ние като основна политическа партия, категорично да застанем зад виждането за възстановяване на икономиката на държавата и да си понесем всички нужни отговорности в това направление. Не успеем ли да възстановим икономиката, няма как да има и перспектива и развитие за страната ни. Ние вършим определени неща и то много добри, но не успяваме да стигнем по най-добрия начин в ума и сърцата на хората. Ние сме си виновни за това. Икономиката и социалната област в държавата ще бъде категоричен приоритет", заключи Борислав Гуцанов.

Димитър Дъбов: Сега не е време за оставки

Няма да има колективна оставка на ръководството, нито индивидуални в БСП, инициативата за промените ще бъде на председателя на партията.Това заяви зам.- председателят на БСП Димитър Дъбов на пресконференцията. "На заседанието на ИБ на БСП обсъждахме две основни точки: оценката на съветите и комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на Коалиция за България. Другият въпрос, който бе разгледан, бе допълнително обсъждане на анализа за представянето на КБ на изборите за Европейски парламент. Стигнахме до извода, че сега не е време за оставки, анализът ни не включва промяна на лидера. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на НС на БСП Димитър Дъбов на пресконференция в централата на партията.

На въпрос дали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ще стане премиер в рамките на този парламент, Дъбов отговори, че Сергей Станишев е можел да бъде министър-председател преди една година, ако е искал. „Той е бил такъв и има достатъчно опит. Решението тогава беше негово. Не е актуално да се говори към днешна дата за това дали ще бъде премиер".

Помолен да коментира кога ще са ясни имената на новите министри, зам.-председателят на БСП заяви, че се завършват анализите по отношение на секторните политики и развръзката ще бъде тази седмица, след разговорите с ДПС и с министър-председателя. "След разглеждане на анализите ще оформим нашето виждане дали трябва и в каква степен трябва да се направят промени с Министерски съвет. Всичко това ще бъде извършено в рамките на тази седмица", каза той.

"Причините за ниската активност сред избирателите ни са основно три - наличието на още две леви партии, сред които АБВ, отношението към събитията в Украйна и работата на правителството", коментира Дъбов. "За трети пореден път не мобилизирахме нашите симпатизанти и членове. Много от нашите избиратели си останаха вкъщи, защото не знаеха за кого да пуснат бюлетината. Отражение имаше и кризата в Украйна, по-точно проевропейската позиция, която заехме по конфликта. За това, че хората не виждат в работата на кабинета достатъчно лява политика. Избирателите на левицата не могат да припознаят правителството като свое, независимо, че то е с мандата на КБ", добави Дъбов.

Димитър Дъбов подчерта още, че на сериозна дискусия е била подложена и темата „Южен поток". „Смятаме, че това е проект, който трябва да бъде изпълнен задължително на територията на България, най-вече с оглед на диверсификацията, тъй като сега газопроводът минава през Украйна. Той отдавна не е ремонтиран и не се поддържа добре на украинска територия и ние помним 2008 г., когато газта бе спряна. Ние смятаме, че „Южен поток" трябва да бъде построен и независимо от призивите или намеренията за санкции, България трябва да прояви характер, както други страни членки на ЕС и проекта да бъде изпълнен успешно", категоричен бе Дъбов.

Отлагат Националния съвет за другата седмица

Днес социалистите решиха да не провеждат заседание на Националния съвет на партията в събота заради Черешова задушница. Най-вероятно пленумът ще се събере в началото на другата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай