Вторник,

Горанов: Не е дълг, а наемане на консултанти

От: Администратор -
A
A
A

„Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг", каза финансовият министър Владислав Горанов по Дарик радио. "Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран", обясни той.

Финансовият министър очаква ратификацията на международния договор да се случи още тази сряда в парламента. „Аз предполагам, че още в сряда ще мине гласуването по ратификацията на този договор", каза Горанов.

„Годишният лимит за дълга, така е и по закона за държавния дълг, се определя ежегодно с годишния държавен бюджет. Това, което обяснявах дълго, е, че всъщност нищо не е предрешено. Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима", обясни министър Горанов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички