Ген. Румен Радев ще избере вице от средите на БСП

Ген. Румен Радев ще избере вице от средите на БСП | StandartNews.com

Кандидатът за президент на обединената левица ген. Румен Радев ще посочи своето вице от списъка с имена, предложени от структурите на БСП, научи "Стандарт" от свои източници в червената партия. В него присъстват и част от претендентите за президентска номинация - евродепутатът Илияна Йотова, проф. Румен Гечев (който остана втори в прекия двубой с ген. Радев при гласуването на Националния съвет), Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов и други.

От АБВ нямат претенции към вицепрезидентското място, защото са постигнали целта си - общ кандидат-президент с най-голямата партия вляво. Целта е да не се дразнят привържениците на БСП, които и без това не приемат еднозначно коалирането с бившите си съпартийци. Затова и слуховете, че АБВ предлага проф. Андрей Пантев или Весела Лечева за вице, срещат отпор, въпреки че и двамата са бивши соцдепутати. Усещайки настроенията, преди ден лидерът на АБВ Георги Първанов успокои червените, че сътрудничеството с БСП е за президентския вот, а на парламентарни избори двете формации ще се явяват отделно.

Решението за вицепрезидента няма да дойде бързо. "Няма да е преди 16 септември", прогнозираха социалисти. Името отново ще бъде одобрено от Националния съвет на партията. Сигурно е и че решаващ фактор при определянето му ще имат предпочитанията на ген. Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай