Екоминистърът погна чужди инвеститори заради мръсен въздух

Протестът на работещите в ТЕЦ "Марица 3" трябва да бъде насочен срещу работодателя

Екоминистърът погна чужди инвеститори заради мръсен въздух | StandartNews.com

ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград е затворен, тъй като е допуснато нарушение по комплексното разрешително, има неизвършени ремонти, произтичащо замърсяване на въздуха. Не може целият град да страда заради липса на адекватни действия от страна на работодателя. Данните са категорични, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид, заяви в интервю министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

По думите му нарушения има и в Гълъбово, и в Раднево - в целия Маришки басейн. Заради високите нива на серен диоксид във въздуха Европейската комисия съди България. Наказателната процедура е за района на Гълъбово. За тези предприятия не е изключено да последва санкция, подобна на тази в ТЕЦ "Марица 3".

"Това не би било нито лесно, нито очаквано, аз не очаквам, че ще се стигне дотам. Предприятията правят необходимото, за да ограничават емисиите си от серен диоксид, но ако се стигне до системно нарушаване, ние ще дадем предписания, което не означава затваряне", каза министърът.

Според него затварянето в Димитровград ще бъде поука за тези предприятия, за да могат да модернизират настоящите си инсталации или да започнат да работят на по-нисък капацитет.

Министърът смята, че протестът на работещите в ТЕЦ "Марица 3" трябва да бъде насочен единствено срещу работодателя, който трябва да изпълни условията, които са му предписани, за да може предприятието да функционира.

"Този протест не е за пред моите прозорци, този протест е за пред неговите. Но едва ли той ще изпълни предписанията. Формално той е един жител на Великобритания, който никой не познава. Трябва да се обърнат към консултанта, за когото има съмнения, че е реалният собственик. Смятам, че ремонтите в предприятието няма да се състоят, защото на собственика му е по-удобно да си плаща глобите за замърсен въздух", каза още Сандов.

Нарушенията на ТЕЦ "Марица 3" за миналата година са 8, а за тази - 30. Има сграда в предприятието, която цялата пуши. Има много сигнали от граждани, особено за деца с белодробни заболявания, уточни министърът.

"Собственикът е наясно, че работи в нарушение на екологичното законодателство и ще се стигне до последствия, каза Сандов. Смята също, че е задължение на собственика да намери алтернатива за работещите в предприятието.

По отношение на "Топлофикация София" Борислав Сандов заяви, че няма нужда да минава на мазут, защото доставките на газ са достатъчни за летния сезон. Проблемът на Топлофикация, по думите му, обаче са задълженията, които са около 1 млрд. лв, а Столична община няма ясен план за излизане от тази ситуация.

Предложението на Сандов за излизане от ситуацията е да се използва слънчева енергия или топлата минерална вода, която да подгрява водата, която върви по тръбите.

Абсурдно е, че София е възникнала заради топлите си минерални извори и те продължават да бъдат един чучур, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай