ЕК ни спира плащанията по ОП "Околна среда"

ЕК ни спира плащанията по ОП "Околна среда" | StandartNews.com

София. Европейската комисия обяви, че временно спира плащанията за страната по ОП "Околна среда". Решението е взето от дирекция Регионална политика на ЕК, зарди установени проблеми в управлението на програмата. Това съобщи БНР.

Вчера вицепремиерът Зинаида Златанова предупреди за санкциите заради пропуски от страна на ГЕРБ - 2007-2013 г. (ОПОС).

В България са установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им, съобщи говорителката на еврокомисаря по околната среда Йоханес Хаан- Ширин Уилър. Тя обясни, че снакцията е предпазна мярка, която се използва широко от службите на комисията с цел да се предотврати риска, там където има съмнения за редовността или законността на направените разходи.

Почти всички страни от ЕС са получили общо 140 предупредителни писма по подобни поводи само за 2013 г, каза още говорителката, цитирана от БНР.

Като цяло ЕК е доволна от работата по изпълнение и одит на отделните оперативни програми в България. Но по оперативна програма "Околна среда" е нужно да се подобри управлението, както и процедурите по обществените поръчки, а също и да се направят финансови корекции там, където има нередности, допълни още Уилър.

От ЕК не се ангажират с коментари за конкретната сума, само уточняват, че плащанията могат да бъдат възстановени веднага щом бъдат отстранени проблемите. Цялата стойност на европейското финансиране по ОП "Околна среда" за сегашния програмен период е близо 1,5 млрд. евро.

Решението не означава напълно загуба на средства, но страната ни ще трябва да се потруди в кратки срокове, за да си върне плащанията.

Площадки за хвърляне на хладилници с пари от ЕС

Водният сектор ще бъде приоритетен за ОП "Околна среда" през следващия програмен период. 68% от ресурса по програмата или 900 млн. евро ще бъдат за ВиК инфраструктура, каза Малина Крумова, шеф на дирекция "Кохезионна политика за околна среда" в екоминистерството по време на Българския икономически форум. Водят се и разговори със земеделското министерство за финансиране на ВиК проекти и с пари от Програмата за развитие на селските райони. За приоритетната ос отпадъци ще бъдат отделени 18% от средствата на програмата или 215 млн. евро. Но няма да се финансира изграждането на депа. Приоритет до 2020 г. ще бъде оптимизирането на системите за събиране на отпадъци, изграждането на центрове за рециклиране, на площадки за безвъзмездно предаване на битови отпадъци от домакинствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай